Waarom je over ruzie met je partner ‘geen nachtje moet gaan slapen’

CoupleArguing

‘Laat de zon niet ondergaan over je kwaadheid’, riep wijlen mijn moeder vroeger heel Bijbels. Iets wat nu ook wetenschappelijke bijval krijgt. Na slaap is het namelijk moeilijker om negatieve associaties aan de vorige dag uit je hoofd te krijgen.

Regelmatige nachtrust is broodnodig, voor nieuwe energie maar ook voor verwerking in het geheugen. Echter: neurowetenschappers van de University College in Londen ontdekten dat mannen minder makkelijk een negatieve emotie konden onderdrukken na slaap. De wetenschappers adviseren daarom een ruzie op te lossen voor je nar bed gaat.

Dit alles werd ontdekt door een foto-experiment, waarbij een groep mannen naar afbeeldingen keken die negatieve emoties opriepen, zoals huilende kinderen of gewonde mensen. Het bleek duidelijk moeilijker om negatieve associaties bij die afbeeldingen te vergeten na het slapen, zelfs als de onderzoekers specifiek vroegen om die te verdringen. De keerzijde van de voordelen van slaap is dus dat je ook negatieve emoties beter onthoudt.

Deze bevinding kan leiden tot een beter begrip van aandoeningen zoals post-traumatische stress-stoornissen, waarbij mensen er niet in slagen om zware en nare ervaringen te verwerken. Maar ook op kleinere schaal is het nuttig om te weten dat het écht beter is om een ruzie voor het naar bed gaan op te lossen.

De beperking van deze studie is dat de proefpersonen allemaal mannen waren. Er wordt verondersteld dat bij vrouwen eenzelfde effect kan worden gemeten, maar vervolgonderzoek is nodig om dat te kunnen bevestigen.

Lees ook:Geef niet je partner, maar je ouders de schuld van relatiesores
Lees ook:Een gelukkig huwelijk? Daar word je mee geboren!
Lees ook:Slaapkwaliteit van de vrouw maakt of kraakt relatie
Lees ook:Hoe je berekent of je bij elkaar blijft (of niet)
Lees ook:Cocaïne vermindert empathisch vermogen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>