Oude vaders verwekken meestal dochters

Steeds meer kinderen worden geboren met een vader ouder dan 40 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij mannen van 35 wordt het zaad reeds minder en wordt de kans op een zwangerschap, ongeacht de leeftijd van de vrouw, kleiner. Het aandeel van zaadcellen met een X-chromosoom neemt ook toe, waardoor oudere mannen vaker dochters krijgen.

Dat schrijven wetenschappers in het vakblad ‘Fertility and Sterility’. Voor hun onderzoek analyseerden de onderzoekers spermamonsters van 5081 mannen tussen de 16 en 72 jaar oud.

Ze keken o.a. naar de hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de cellen. Zo ontdekten ze dat deze factoren vrij stabiel bleven tot de leeftijd van 34 jaar. Daarna neemt het aantal spermacellen af.

Boven de 40 jaar nemen ook de concentratie en het percentage spermacellen met een normale vorm af. Boven de 45 jaar bleek eveneens het volume van de zaadlozing sterk af te nemen.

Voorts blijkt dat de verhouding tussen sperma dat Y- of X-chromosomen met zich meedraagt, verandert. Deze chromosomen bepalen of het nageslacht mannelijk of vrouwelijk wordt.

Mannen boven de 55 jaar hebben dus meer kans om dochters te krijgen. Waarom dit zo is, is niet duidelijk.

Lees ook:Hoe wil jij je eitje: met spek gebakken of bevrucht?
Lees ook:Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes
Lees ook:Sterke stellen delen meer dan liefde!
Lees ook:Een oud zaadje is naatje!
Lees ook:Kinderwens? Sperma zwemt in de zomer het snelste!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>