Mannen krijgen nog steeds vaker kanker en dat ligt niet (alleen) aan roken en drinken

MatureCouple

Overal ter wereld worden vrouwen gemiddeld ouder dan mannen. De kloof verschilt wel per land. Zo is die in Rusland het grootst met een verschil van zo’n 10 jaar. In landen als Nigeria en India is het verschil aanzienlijk kleiner.

Om vast te stellen waar de genderkloof precies vandaan komt, vergeleken de onderzoekers hun data met de data van niet-menselijke primaten. Het verschil in levensverwachting tussen man en vrouw blijkt ook bij dieren voor te komen. Daarom zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het verschil genetisch bepaald moet zijn.

Begin dit jaar berichtte CBS dat de levensverwachting van Nederlanders in de eerste helft van de 20ste eeuw sterk is gestegen. Dat ‘wij’ langer leven heeft o.a. te maken met de toegenomen opsporing en preventie van ziektes en de betere behandelmogelijkheden. Hoewel het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden, leven vrouwen ook hier nog steeds langer.

Mannen krijgen ook nog steeds vaker kanker dan vrouwen. Lang werd gedacht dat roken en andere slechte gewoontes daar de redenen voor waren, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er is een genetische verklaring. Dat blijkt uit een studie vanvan Harvard University en Massachusetts Institute of Technology.

Vrouwen hebben namelijk een extra setje van een aantal beschermende genen in hun cellen. Die vormen een extra verdedigingslinie tegen ongecontroleerde celgroei, wat kanker is. Vrouwelijke cellen hebben mutaties nodig in beide kopieën. Dit verklaart bij sommige kankersoorten voor wel 80% vwaarom meer mannen dan vrouwen aan de ziekte lijden.

“Bijna elke kankersoort komt bij mannen vaker voor. Uit data van het Amerikaanse kankerinstituut blijkt dat mannen 20% meer risico lopen om het te ontwikkelen dan vrouwen,” aldus onderzoeker Andrew Lane. Voorheen was de uitleg dat mannen meer rookten dan vrouwen, maar ondanks dat dit verschil er nauwelijks meer is, blijft de genderbalans van de ziekte in het nadeel voor mannen uitpakken.

Lees ook:Man en vrouw worden in de toekomst even oud
Lees ook:Wereldwijd worden vrouwen 5 jaar ouder dan mannen
Lees ook:Het puberende brein maakt speciale ‘liefdescellen’ aan
Lees ook:Nederlandse rijken leven tot 8 jaar langer dan de minder bedeelden
Lees ook:Mannen gaan de vrouwen inhalen in het bejaardenhuis

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>