Tweelingen worden ouder

altavista-smart-is-beautiful-twins-2751Tweelingen hebben al vanaf hun eerste hartslag, ja zelfs vanaf hun eerste celdeling gezelschap. Meestal zijn ze de rest van hun leven diep met elkaar verbonden. En dat is vaak lang, want tweelingen worden ouder dan gemiddeld……

Onderzoekers van de universiteit van Washington bestudeerden 3000 Deense tweelingen een leven lang en concludeerden dat vooral de eeneiige gedurende hun hele leven in het voordeel zijn.

Bij mannelijke tweelingen was die in hun 40′er jaren het grootst, namelijk 6%. Dat wil zeggen dat als er gemiddeld van de 100 kinderen nog 84 in leven zijn op hun 45ste, dat bij tweelingen 90 is. Bij vrouwen is de duidelijkste piek zichtbaar als ze begin 60 zijn met een voordeel op de gemiddelde sterftekans van 10%.

De wetenschappers verklaren aan de grote steun die tweelingen elkaar altijd bieden.Het ‘tweelingeffect’ is vergelijkbaar met het ‘huwelijkseffect’: ook getrouwde mensen leven langer, omdat zij door hun partner mentaal, fysiek en sociaal ondersteund worden.

Tot nu toe was echter niet duidelijk of het de kip of het ei is. Dus: maakt trouwen gezonder? of trouwen gezonde mensen vaker?. Onderzoeker David Sharrow: “Onze resultaten komen overeen met een groot aantal studies die aantonen dat sterke sociale relaties goed zijn voor je gezondheid.”

Lees ook:Veel blijvende rimpels van een echtscheiding
Lees ook:Vrouwen die zwaar werk hebben, worden minder snel zwanger
Lees ook:Door als midlifer veel te bewegen verklein je het risico op Alzheimer
Lees ook:Op je 25ste heb je de meeste sociale contacten
Lees ook:Trouwen maakt mannen tot socialere wezens

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>