Jonge mannen die solo-kostwinner zijn, zijn niet gelukkig

ManAtWorkEen beter pleidooi voor gelijkheid m/v is er bijna niet. Jonge vaders die binnen het gezin de voornaamste kostwinner zijn, zijn minder gelukkig dan mannen die minder financiële verantwoordelijkheid dragen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Connecticut onderzochten onder ruim 3000 getrouwde Amerikaanse mannen en vrouwen tussen 18 en 32 jaar oud, waarvan de data 15 jaar werden bijgehouden. De resultaten van deze studie worden komend weekend gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de American Sociological Association.

“Het lijkt erop dat hoe meer verantwoordelijkheid mannen dragen voor het gezamenlijk inkomen, hoe sterker hun psychologische gezondheid en welbevinden afnemen”, aldus hoofdonderzoeker Christin Munsch in TIME.

Voor vrouwen geldt het omgekeerde. Hoe meer financiële verantwoordelijkheid een vrouw draagt, hoe beter haar welzijn. “Voor mannen voelt kost winnen vaak als een verplichting, een zorg”, aldus Munsch. “Door vrouwen zal het eerder ervaren worden als een kans, of voortkomen uit een bewuste keuze.”

Mannen die de enige kostwinner zijn, hebben gemiddeld een 5% lagere ‘geluksscore’ dan mannen van wie de partner evenveel verdient. De onderzoekers konden geen verklaring vinden in factoren als leeftijd, opleiding en aantal gewerkte uren. Volgens Munsch kan het te maken hebben met veranderde opvattingen over genderrollen in het gezin.

“Mensen tussen de 18 en 35 hebben meer dan ooit behoefte aan gelijkwaardige relaties, waarbinnen beide partners een even grote bijdrage leveren. Onze bevindingen wijzen mogelijk op een discrepantie tussen deze wens en de maatschappelijke verwachting van mannen.”

Lees ook:Mannen die financieel afhankelijk zijn, zullen eerder vreemdgaan
Lees ook:Ervaringsdeskundigen over echtscheiding voorkomen. Deel 3: ‘Laksheid’
Lees ook:Geld verdienen blijft mannenzaak, zorgen een vrouwenaangelegenheid
Lees ook:Mannen die minder verdienen dan hun vrouw gaan vaker vreemd
Lees ook:Vrouwen hebben vollere spaarpotjes dan mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>