Mensen die hun beste vriend(in) trouwen, zijn dubbel gelukkig

LoveBestFriendUit vele onderzoeken bleek reeds dat een huwelijk gelukkiger en gezonder maakt dan een losse relatie of een single-bestaan.

De vraag is echter: word je gelukkig van trouwen of stappen gelukkige mensen gewoon eerder in die huwelijksboot? De kip of het ei?

Het is de kip, blijkt uit een studie van John F. Helliwel en Shawn Grover van The National Bureau of Economic Research, zo schrijft The New York Times. Ze maakten gebruik van de data van Gallup World Poll, een lopende wereldwijde enquête en de uitkomsten van enquêtes onder Britse huishoudens.

Daarbij werd vooral gekeken of gehuwde mensen gelukkiger zijn dan singles, maar ook hoe de situatie was voordat ze trouwden. Door het geluksniveau voorafgaand mee te nemen, vond er correctie plaats voor het feit dat getrouwde stellen al ‘lucky ones’ waren voor ze JA zeiden.

Het blijkt dat met name tijdens stressvolle periodes van het leven, zoals bijvoorbeeld een midlifecrisis en als werk en kinderen een tijd moeilijk te combineren zijn, de boterbrief positief uitwerkt. Dat laatste kan overigens ook een samenlevingscontract zijn, het gaat om de aanwezigheid van een vaste partner.

Het gelukkigste zijn mensen die hun partner ook als beste vriend of vriendin beschouwen. De mensen die hun partner als hun beste vriend beschouwen, ervaren dubbel zoveel geluk in het huwelijk. Dit gegeven houdt ook stand als factoren als leeftijd, sekse, inkomen, gezondheid en voorhuwelijks geluk worden afgewogen. Het gaat dus misschien niet om het vinden van een soulmate maar van je beste vriend(in).

Een andere conclusie die de economen optekenden, is dat het extra geluk dat een partnerschap oplevert, niet minder wordt in de loop der jaren.Dat laatste onderscheidt zich dan van alle andere (on)geluksmomenten in het leven, zoals een nieuw huis of auto of het overlijden van een dierbare, waarbij men na verloop van tijd toch weer op het geluksniveau van daarvoor terecht komt.

Lees ook:Het huwelijk als moord op de monogame liefde?
Lees ook:Het aanstekelijke van geluk
Lees ook:Volwassen dochter is belangrijker in het leven van een vrouw dan haar partner
Lees ook:Familieleden maken gelukkiger dan die ene grote liefde
Lees ook:1 langlopend huwelijk maakt op termijn het gelukkigst

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>