Heftig: een kwart van de Nederlanders heeft bonje met de buren

BBQDe heg, een boom die al het zonlicht wegneemt, een nieuwe dakkapel, rokende BBQ’s, krijsende kinderen, keiharde muziek, een piano tegen de muur: het zijn allemaal taferelen uit ‘De Rijdende Rechter’ en ze zijn uit het leven gegrepen.

En veel meer dan je zou denken. Want 1 op de 4 Hollanders heeft mot in de buurt………

Zo blijkt uit onderzoek van Rechtsbijstandverzekering Informatiecentrum onder 2100 Nederlanders.

De helft van de conflicten wordt veroorzaakt door geluidsoverlast, maar ook jawel: de kinderen (19%) zorgen voor heibel. Per provincie zijn er opvallende verschillen

In Zuid-Holland wonen de minst tolerante mensen: 28% van de gemelde burenruzies komt uit deze provincie. 60% betreft geluidsoverlast, gevolgd door irritaties over kinderen (23%).

Als tweede op de lijst staat Noord-Holland met 15% van alle burenruzies. Alhoewel ook hier geluidsoverlast tot irritaties kan zorgen, veroorzaken kinderen (25%) hier de meeste mot. Althans hun luidkeelsheid.

Ook in de provincie Gelderland genoeg bonje in de buurt: 12% van de meldingen van komt uit deze provincie. Opvallend is dat niet geluid, niet kinderen, maar de tuin er de reden is tot conflict. Overhangend groen is in een kwart van de gevallen reden tot onenigheid.

Brabanders staan bekend als levensgenieters, maar genieten van een feest bij de buren is andere koffie. Geluidsoverlast is met 58% de grootste oorzaak van onmin, gevolgd door verbouwingen (15%).

Ook in de kleinste provincie van het land, Utrecht, is geluidsoverlast de grootste bron van ellende: ruim tweederde van alle burenruzies tussen gaan hierover hierover, gevolgd door rookoverlast (15%), bijvoorbeeld door een barbecue in de naastgelegen tuin.

Als er iets is waar Limburgrs en Drenthenaren (die verder weinig gemeen hebben) niet tegen kunnen, is het geluidsoverlast. Gemiddeld gaat bijna tweederde van de klachten in de wijk hierover. Bij de zuiderlingen zijn de kinderen de reden, bij de Drentenaren andere vormen van herrie.

In deze die laatste provincies wordt er net als in Overrijssel, Friesland en Zeeland het minst gemopperd over de aangrenzende medelanders. Deze dunbevolkste gebieden hebben dan ook minder reden tot klagen. Alhoewel: ook hier speelt geluidsoverlast.

De jongste provincie van Nederland, Flevoland, is tegelijk de tolerantste. Slechts 1,5% van de meldingen kwam hier vandaan. Opvallend is wel dat als er dan onmin is, dat eigenlijk maar over 2 dingen gaat: gillende kinderen.

Editie NL ging op onderzoek uit:

Lees ook:Bijna de helft van de Nederlanders heeft mot met 1 of meer familieleden
Lees ook:Vrouwen met kleine kinderen lijden het hardst na echtscheiding
Lees ook:Heel wat ouderen tussen de 40 en 70 hadden nog nimmer een vaste relatie
Lees ook:Helft Nederlandse singles wil een gezonder leven
Lees ook:Je geliefde eruit of de katten? Die eerste dus……

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Heftig: een kwart van de Nederlanders heeft bonje met de buren

  1. Laurens

    Dit zijn vaak wel de taferelen uit de rijdende rechter, Ik snap niet dat deze mensen het niet proberen op te lossen met mediation. Deze kan er bij helpen om de rust weder te laten keren. In veel gevallen lukt dit ook en kan er weer een fijne leefomgeving gegeven worden

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>