Vrouwen moeten slapen, mannen moeten dutten

CoupleSleeping

Het hebben van een goede nachtrust stimuleert de hersenen bij vrouwen, terwijl mannen meer profiteren van kortere dutjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut in München, dat gepresenteerd werd op het Forum voor Neurowetenschappen in Kopenhagen.

Professor Martin Dresler en zijn team analyseerden de slaappatronen van 160 volwassenen om na te gaan hoe de slaap van invloed is op de intellectuele capaciteit. Ze volgden de cohorts van de slaap er werden tevens intelligentie tests uitgevoerd bij de deelnemers om hun redeneren en hun probleemoplossende vaardigheden te meten.

Er werd ook gekeken naar de slaap patronen, de uitbarsting van hersenactiviteit en het verband met verschillende vormen van slaap en het verschil tussen vrouwen en mannen. Zo werd een correlatie gevonden tussen de slaapfasen en een hoger IQ wanneer vrouwen in een droomloze slaap terecht kwamen. Bij mannen werd geen dergelijk verband gevonden.

De onderzoekers ontdekten echter wel, bij een analyse van de hersenactiviteit bij mannen, eenzelfde stimulatie wanneer zij een dutje deden.

Eerder dit jaar vonden onderzoekers van de universiteit van Loughborough Sleep Research Centre dat vrouwen meer slaap nodig hebben omdat hun hersenen complexer zijn dan bij mannen. Professor Jim Horne daarover: “Vrouwen hebben de neiging om te multi-tasken, ze doen veel tegelijk en ze zijn flexibel. Ze maken dus meer gebruik van hun werkelijke brein dan mannen. Daardoor hebben ze ook meer slaap nodig.”

Lees ook:Vrouwen gebruiken vaker hun hersenen, dus hebben ze meer nachtrust nodig
Lees ook:Vrouwen moeten 20 minuten per nacht meer slapen dan mannen
Lees ook:Breng haar ontbijt op bed: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen
Lees ook:Ludduvuddu
Lees ook:Waarom je over ruzie met je partner ‘geen nachtje moet gaan slapen’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>