Hoe lang kunnen jullie elkaar recht in de ogen kijken?

Gemiddeld vinden mensen oogcontact na 3,3 seconden al ongemakkelijk worden en wenden ze hun hoofd af.

Dat blijkt uit onderzoek van het University College in Londen, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

498 studenten werden geconfronteerd met een filmpje van een acteur die hen minutenlang aankeek. Op het moment dat de deelnemers het oogcontact ongemakkelijk begonnen te vinden, drukten ze op een rode knop.

De deelnemers die het snelst genoeg kregen van de priemende blik drukten na 2,6 seconden. De sterksten maakten na 4 seconden gebruik van de rode knop.

Met speciale camera’s werden de oogbewegingen van alle deelnemers nauwkeurig gevolgd. Uit slowmotion-beelden bleek dat liefhebbers van lang oogcontact zijn te herkennen aan uitzettende pupillen. Hoe langer mensen oogcontact willen maken, hoe eerder hun pupillen zich verwijden nadat hun blik zich kruist met die van de ander.

Zonder speciale camera’s zijn de uitzettende pupillen echter niet of nauwelijks waarneembaar, aldus hoofdonderzoeker Nicola Binetti. Het heeft dus weinig zin om te proberen de pupillen van een ander te ‘lezen’.

Marina Abramovic & Ulay waren geliefden en collega’s in de jaren ’70. Vanuit het busje waarin ze woonden maakten ze samen performance-kunst onder de naam ‘the other’. Aan het eind van hun relatie reisden ze samen naar de Chinese muur. Zij begon aan de ene kant, hij aan de andere kant, tot ze elkaar in het midden tegenkwamen voor een laatste omhelzing. Daarna verdwenen ze uit elkaars leven. In 2010 exposeerde Marina met ‘The Artist is Present’, het grootste levende kunstwerk in de geschiedenis. Hierin staarde zij een minuut lang in de ogen van vreemden die tegenover haar plaatsnamen. Ook Ulay schuift aan, zonder dat Marina dat van tevoren wist. Kijk wat er gebeurt…….

Lees ook:Verliefd worden is secondenwerk
Lees ook:De kick van lipstick II
Lees ook:Mannen met grote pupillen zijn klaar voor kinderen
Lees ook:Een gebroken hart is als brandende koffie op je huid
Lees ook:Het is de blik die telt…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>