Raar, maar waar: we hebben van onszelf geen idee hoe we eruit zien

Ondanks spiegels, ondanks camera’s in dit selfie-tijdperk, hebben we van onszelf eigenlijk nooit een goed beeld.

Als mensen een natuurgetrouwe foto van zichzelf moeten kiezen, selecteren ze er vaak eentje waarop anderen hen juist niet zo goed herkenbaar vinden…..

Dat blijkt uit Australisch onderzoek, waarover is gepubliceerd in het British Journal of Psychology.

De wetenschappers vroegen 130 proefpersonen om 10 foto’s van zichzelf van Facebook te halen. Vervolgens kregen ze de opdracht om deze afbeeldingen te rangschikken op herkenbaarheid.

Het plaatje waarop ze vonden het meest natuurgetrouw over te komen, werd op plek 1 gelegd en die waar ze zichzelf het minst in herkenden op de laatste plek. De rest daar tussenin.

Een jury van 16 mensen die de proefpersonen niet kenden, boog zich daarna ook over de 10 foto’s. Van tevoren kregen deze mensen filmpjes te zien waarop ze het uiterlijk van de proefpersonen konden bestuderen vanuit allerlei hoeken. Daarna moesten ook zij de Facebookfoto’s van de deelnemers sorteren op herkenbaarheid.

De jury bestempelde vaak andere foto’s als natuurgetrouw dan de proefpersonen zelf. Objectief gezien waren hun keuzes ook beter.

Op de foto’s die de jury koos werden de proefpersonen gemiddeld genomen relatief snel geïdentificeerd door software met gezichtsherkenning. Op de foto’s die de individuen zelf hadden gekozen, werden ze minder goed herkend door de computer.

Volgens hoofdonderzoeker David White toont de studie aan dat het beeld dat mensen van zichzelf hebben opgeslagen in hun geheugen vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid.

“Het lijkt gek dat vreemden de herkenbaarheid van personen op foto’s beter kunnen beoordelen dan zijzelf”, aldus White op de nieuwssite van The British Psychological Society.

“We leven immers elke dag met ons gezicht. Maar het bestaande beeld van onszelf in ons geheugen zit vaak in de weg als we afbeeldingen moeten kiezen waarop onze verschijning juist wordt weergegeven.”

Lees ook:Liefde overwint alles: ook de zenuwen
Lees ook:Jaloezie verblindt haar letterlijk
Lees ook:Vrouwen met zandloperfiguur maken mannen stomdronken
Lees ook:Waarom u graag naar arrogante eikels kijkt
Lees ook:Halfnaakte vrouwen zien we als een object, niet als een persoon

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>