Waarom vrouwen vallen voor een man die op hun vader lijkt

ElectraComplexWe hebben er hier bij relatie.blog vaker over geschreven: mannen hebben de neiging te vallen voor een vrouw die een jonge versie van hun moeder is en vrouwen vallen vaak voor een man die veel van hun eigen vader heeft.

Dit zogenaamde Elektracomplex (de vrouwelijke variant van het Oedipuscomplex) is geen nieuws, maar relatietherapeuten hebben nu ook een verklaring voor die onbewuste zoektocht naar een 2e vaderfiguur.

“Je geest gaat onbewust op zoek naar een manier om terug te grijpen naar iets waar je je vertrouwd mee voelt, aldus relatie-experte Dr. Judith Wright. In onze jeugd is er de ‘preseksuele programmering’. We beginnen relatie-idealen te vormen op basis van wat we rondom ons zien, met onze ouders als belangrijk rolgordels.

Meisjes die een slechte relatie hadden met hun vader, zullen ongewild toch vallen voor een gelijkaardige man. “Onbewust vanuit het idee dat ze het deze keer beter zullen doen”, verklaart Dr. Wright. Meisjes die zonder vaderfiguur opgroeiden, hebben vaak de neiging op oudere mannen te vallen, diep van binnen in de hoop de lege plek op te vullen. Vrouwen die een steunende vader hadden, hebben dus de meeste kans op een fijne relatie, aldus de relatie-experte.

Ze benadrukt dan ook dat een partner hebben die op je vader lijkt absoluut geen slecht nieuws hoeft te zijn, zeker niet als zich dat bij beide mannen uit in goede kwaliteiten. Wel suggereert ze dat vrouwen hun eigen relatie los moeten zien van hun ouders, wat de enige manier is om los te breken van het Elektracomplex en volledig je eigen weg te bewandelen.

Linda Nielsen, professor psychologie aan de Wake Forest University in North Carolina, bevestigt deze theorie, en voegt meer voordelen van een goede vader-dochter-relatie toe. “Meisjes die een stabiele, goede communicatieve en vertrouwde relatie met hun vader hebben, raken veel minder vaak voortijdig zwanger en hebben minder last van depressies, eetstoornissen en minderwaardigheidscomplexen.

Lees ook:Zonen trekken een gebroken gezin beter dan dochters
Lees ook:Waarom mannen met vrouwen trouwen die op hun moeder lijken
Lees ook:Zijn droomvrouw lijkt op z’n moeder. Haar ideale man heeft trekken van d’r vader.
Lees ook:Waarom vrouwen uiteindelijk toch voor een (iets) oudere man gaan
Lees ook:Jong met scheiding geconfronteerde kinderen vertrouwen hun ouders blijvend minder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>