Eerst huisje-baantje-babietje en dan pas een boterbrief

PregnatBrideOngehuwd zwanger raken. Nog maar 40 jaar geleden was dit een zogenaamde schande en was er sprake van een bruiloft als een ‘moetje’.

Inmiddels komt 40% van de Nederlandse kinderen ter wereld bij een vader en een moeder die nog niet naar het stadhuis geweest zijn. Al verschilt dit wel van regio tot regio……

In 2015 hadden 75.000 baby’s ouders die niet getrouwd waren. Het betekent dat ruim 4 op de 10 geboren zijn buiten een huwelijk. In de meeste gevallen heeft de vader het kind voor of vlak na de geboorte erkend. Dat meldt CBS.

Kinderen worden steeds vaker geboren bij een moeder en vader die niet getrouwd zijn. Ouders met een geregistreerd partnerschap tellen in de statistiek mee als gehuwd. Dat gold in 2014 en 2015 voor 44% van alle borelingen en 52% van de eerstgeborenen. Dat is sterk opgelopen sinds de jaren ’90, maar de laatste jaren stijgt het niet meer zo snel.

Bij 9 op de 10 baby’s is de (wettelijke) vader bekend. 80% heeft het wettelijke vaderschap al tijdens de zwangerschap of bij de geboorte geregeld. De andere vaders deden dit op een later tijdstip, 7% binnen een week na de geboorte, 3% deed dat later.

Urk en Staphorst gaan met ruim 90% echtelijk geboren kinderen aan kop. Ook in andere gemeenten in de Nederlandse Biblebelt worden de meeste kinderen binnen een huwelijk geboren.

In de provincie Groningen liggen de meeste gemeenten waar het percentage baby’s met gehuwde ouders laag is, net boven de 40%.

Lees ook:Leeftijd waarop vrouwen gaan baren afhankelijk van familie en opleidingsniveau
Lees ook:Hoe Jezus Christus’ geboorte vandaag de dag de media zou beheersen
Lees ook:De echtgenote van je vader overnemen
Lees ook:Vrouwen met een hond in huis baren gezondere kinderen
Lees ook:Eerst op cursus om je relatie babyproof te maken en dan pas baren

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>