Partners zijn bijna altijd even mooi, behalve …..

Chess Pieces - White King and Black QueenDoorgaans delen stellen veel eigenschappen. Zo lopen genetica, aantrekkelijkheid, religie, politieke voorkeur en sociaal-economische status vaak min of meer gelijk. Dit fenomeen wordt ‘assortatieve paring’ genoemd.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een partner uitkiezen die op hen lijkt. Allereerst is er de competitie: mensen vechten voor het mooiste jongetje of meisje van de klas.

Maar zoals dat met competitie nu eenmaal is, botsen deelnemers op hun eigen grenzen. Concurrentie van aantrekkelijkere mensen zal er uiteindelijk voor zorgen dat ze bij iemand belanden die min of meer even fraai is. Alleen iemand als Angela Jolie kan zo iemand als Brad Pitt aan de haak slaan.

Volgens andere theorieën willen we gewoon graag een koppel vormen met iemand die op ons lijkt. Maar soms zie je stellen waarvan hij of zij echt opvallend veel mooier is.

Onderzoekers kwamen met een verklaring, die ze publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Psycological Science. Psychologen van de University of Texas en de Northwestern University vroegen aan 167 heteroseksuele koppels hoelang ze elkaar al kenden en of ze al vrienden waren voor ze begonnen te daten. Een onafhankelijke, derde partij velde ook een oordeel over de aantrekkelijkheid van elke proefpersoon.

Het bleek dat alleen paren die al vrienden waren voodatr ze een liefdesrelatie kregen, grotere discrepanties vertoonden op vlak van aantrekkelijkheid. Mensen ontdekken unieke informatie wanneer ze iemand via-via leren kennen. Hoewel het uiterlijk van een mogelijke partner de eerste maatstaf is, valt het na een tijdje terug tot het niveau van andere kwaliteiten. “Wanneer mensen eerst andere eigenschappen van elkaar leren kennen, zowel positieve als negatieve, kunnen ze op verschillende niveaus met elkaar daten”, aldus de onderzoekers.

Relaties waarbij partners elkaar al lang kenden, worden zeldzamer. Steeds minder mensen ontmoeten elkaar tegenwoordig via de buurt, vrienden of familie. Meer en meer ontmoeten elkaar online of in het uitgaansleven, waar de looks de doorslaggevende factor zijn.

Lees ook:Goed nieuws: wetenschap bewijst dat uiterlijk bij liefde niet telt
Lees ook:Echtscheidingen hebben domino-effect
Lees ook:Voor scharrelseks hoeven vrouwen een man niet aardig te vinden
Lees ook:Zijn droomvrouw lijkt op z’n moeder. Haar ideale man heeft trekken van d’r vader.
Lees ook:Echte vrienden (1)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>