Soa’s dwingen de mens tot monogamie

monogamySlechts een paar procent van de diersoorten op aarde is monogaam, o.a. ooievaars en zwanen. Maar de mens niet: eigenlijk is die polygaam, hoewel veruit de meeste culturen propageren het bij 1 partner te houden.

Daar zijn allerlei theorieën over: misschien omdat mensen in gezinsverband hun kinderen beter kunnen opvoeden en beschermen, of wellicht is het een gevolg van de rolverdeling tussen mannen en vrouwen.

Maar er is maar 1 hele simpele reden voor monogamie bij mensen: namelijk de grote hoeveelheid seksueel overdraagbare aandoeningen.

Dat zeggen wetenschappers van de Canadese universiteit van Waterloo.

Via een model waarmee ze samenlevingen nabootsten, kwamen ze erachter dat soa’s maar kort overleven in een kleine samenleving. Zodra een samenleving groter wordt, blijven de geslachtsziekten de kop opsteken en wordt het dus een nadeel voor de hele groep.

In een groep waar veel soa’s rondgaan, sterven mensen eerder en worden ze tevens vaker onvruchtbaar. Daardoor schakelt 60% van alle samenlevingen op een bepaald moment naar een monogamie.

De onderzoekers benadrukken dat de soa’s als factor staan naast andere, zoals de vrouwelijke voorkeur, angst voor virussen en technologische ontwikkelingen. Hoofdonderzoeker professor Bauch: “Sociale normen ontwikkelen zich niet in complete isolatie, maar vinden vaak hun oorsprong in onze natuurlijke omgeving.”

Lees ook:Het monogame huwelijk is een levensverzekering
Lees ook:Biseksuelen blijven lang in de kast(en)
Lees ook:Mannenzweet verbroedert
Lees ook:‘Ik was dronken’ kan niet het excuus zijn voor een onenightstand
Lees ook:Jonge mensen hopen op een zwanenliefde

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>