Alleen hoog intelligente mensen zijn happy met weinig vrienden

Voor de meeste mensen geldt: hoe meer sociale interactie, hoe gelukkiger ze zijn.

Er is daarop slechts 1 uitzondering. Alleen hoog intelligente mensen geven aan zich beter te voelen met minder vriendschappen….

Volgens Satoshi Kanazawa van de London School of Economics en Norman Li van de Singapore Management University is de jager-verzamelaarlevensstijl van onze voorouders de basis van wat ons vandaag gelukkig maakt. e deze theorie de ‘savanne gelukstheorie’ noemen.

Met hun ‘savanne gelukstheorie’ proberen Kanazawa en Li de resultaten van een grote Amerikaanse enquête onder 15.000 volwassenen tussen 18 en 28 jaar te analyseren. Die had 2 opvallende resultaten: mensen in dichtbevolkte gebieden zijn minder gelukkig en mensen met veel vrienden zijn gelukkiger. Maar uitsluitend voor intelligente mensen geldt het omgekeerde.

Het effect van bevolkingsdichtheid op geluk was meer dan dubbel zo groot voor mensen met een laag IQ dan voor mensen met een hoog IQ”, aldus Kanawaza en Li.

Hun savanne gelukstheorie start vanuit de aannname dat onze hersenen zijn geëvolueerd in de Afrikaanse savanne duizenden jaren geleden. Omdat er toen minder dan 1 persoon per vierkante kilometer woonde, hebben mensen het aanvankelijk moeilijk om in een dichtbevolkt gebied te wonen.

Hetzelfde geldt voor vriendschappen: “Onze voorouders leefden als jagers en verzamelaars in kleine groepen van ongeveer 150 personen. In zulke samenlevingen was contact met vrienden en familie belangrijk om te overleven en voor de voorplanting. Daarom zijn we vandaag nog altijd sociale wezens.”

Maar omdat onze maatschappij razendsnel is veranderd, hebben onze hersenen het moeite zich aan te passen. Intelligente mensen kunnen zich volgens Kanazawa en Li sneller aanpassen. Zo zullen ze gemakkelijker aarden in een dichtbevolkt gebied (lees: steden) en zullen ze de jager-verzamelaarlevensstijl sneller overboord gooien (lees: solitair leven) om hun ambities na te jagen.

Lees ook:Intelligente mensen zijn trouwer
Lees ook:Hoe intelligenter, des te liever ben je alleen
Lees ook:Slanke mensen leggen makkelijker contacten dan dikkere
Lees ook:Echtgenoten eerlijker dan vriendinnen bij kleding aankopen
Lees ook:On-line worden mensen sneller vrienden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>