Leer van bonobo’s: man + vrouw gelijk en liever seks dan oorlog

Reeds eerder schreven we bij relatie.blog over de bonobo’s, een aan de chimpansee verwante mensaap. Zij onderscheiden zich met name door hun positieve instelling. Iets waar wij mensen nog van kunnen leren.

Bonobo’s zijn eigenlijk de hippies onder de apen: ‘Make love not war’……..

Psychologe dr. Mariska Kret van de Universiteit Leiden deed onderzoek in Apenheul en kwam er achter dat deze aapsoort veel sterker reageert op positief gedrag als seksen, vlooien en gapen. De studie die zij verichtte samen met collega’s van de Universiteit van Amsterdam wordt in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS gepubliceerd.

Mensen maken zich zorgen om anderen. We kunnen ook met een ander mens meeleven. Bonobo’s hebben dezelfde gevoelens. Alleen zijn zij niet agressief. “Wij doden onze eigen soortgenoten. Dat zouden bonobo’s nooit doen. Als twee groepen elkaar tegenkomen, zullen de mannetjes wel stoer doen, maar vloeit daar geen vechtpartij uit. Sterker nog: de vrouwtjes van die groepen zoeken elkaar op, hebben seks en vlooien met elkaar. En daarna is het één gezellige boel”, aldus Dr. Ket vandaag in het AD.

Bij bonobo’s is er geen sprake van een alfamannetje, maar staat een vrouw aan het hoofd van de groep. “En het mooie is dat die vrouw fysiek niet sterker is dan de mannen, maar dat ze altijd wordt geholpen door de andere vrouwtjes. Dat is hun kracht. En ik denk dat we daar best lering uit mogen trekken.”

Dat de bonobo’s zo lief tegen elkaar zijn, heeft evolutionair voordeel. Het was bij deze mensapen gewoon niet zo nodig om agressief te reageren. “Er is weinig competitie onder bonobo’s onderling. Ze hebben de agressie minder nodig om te overleven.”

Kret en haar collega’s werken momenteel aan vervolgonderzoek in Apenheul.

En zo moet je dus zoenen. Wauw!

Lees ook:Apies kijken: mooie en seksgewillige vrouwtjes zijn mannetjes de baas
Lees ook:Lessen voor singles op Apenheul: bonobo’s lossen alles op met seks
Lees ook:Billen kijken: we kunnen nog veel van chimpansees leren
Lees ook:Gorillaman Jambo en bonobovrouw Jill leren je verleidingskunsten!
Lees ook:Met een man in de buurt worden vrouwen onder elkaar agressiever

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>