Zijn baard is een penicilline-kwekerij

beardOver gezichtsbeharing is al veel gezegd en geschreven, maar zowel de mannelijke dragers als hun vrouwelijke bewonderaars lijken overstag: de baard is weer in.

Recent onderzoek toont aan dat het favoriete accessoire van de mannelijke hipster heel wat beestjes bevat, maar dat is niet alleen maar vies………

Een experiment op het BBC-programma ’Trust me, I’m a doctor’ wilde de inhoud van gezichtsbeharing nader bestuderen. Een recente studie in Nieuw-Mexico vond er o.a. sporen van bacteriën die doorgaans in uitwerpselen zitten. Maar voordat je heel erg hard ‘gaver’ roept, eerst even doorlezen.

De tv-onderzoekers ontdekten tevens dat baarden het hoofdbestanddeel van de nieuwste generatie antibiotica kunnen huisvesten. Professor Chris van Tulleken doolde door de straten van de hippe Londense wijk Camden op zoek naar 20 bebaarde medemannen.

Hij stuurde de staaltjes uit hun baard op naar een microbioloog aan de universiteit van Londen. Professor Adam Roberts keek naar wat er in het laboratorium kon groeien uit de stalen. Dat bleken meer dan 100 verschillende bacteriën te zijn, voornamelijk types die ook op de huid wonen.De bioloog trof ook een deel van de staphylococcus epidermis barnesiella aan. Die zorgt voor een natuurlijke barrière tegen andere bacteriën, de resistente E. coli.

“Een baard is een omgeving met veel concurrentie tussen verschillende bacteriën”, vertelt Roberts. “De beestjes voeren een strijd voor eten, middelen en plaats. Dus produceren ze stoffen die op antibiotica lijken. Sommige beestjes waren zelfs zo geëvolueerd dat ze toxines aanmaakten die dodelijk waren voor de concurrentie.”

Resistentie voor antibiotica wordt steeds erger. Wetenschappers hebben het moeilijk om nieuwe soorten te ontwikkelen waar bacteriën nog niet resistent voor zijn. De wetenschappers vergeleken de opmerkelijke resultaten met een eerdere studie uit 2014. Toen bracht een Amerikaans ziekenhuis aan het licht dat gladgeschoren mannen meer bacteriën op hun gezicht hadden dan baardmannen. De concurrentie tussen de verschillende beestjes onderling kan dus verklaren waarom baarden uiteindelijk hygiënischer zijn.

Lees ook:Lange baarden zijn poepvies, maar vrouwen moeten gewoon doorzoenen!
Lees ook:Mannen met baarden willen graag opvallen
Lees ook:Vrouwen van nu vinden de man met baard verukkuluk
Lees ook:Er zijn meer vieze mannen dan vieze vrouwen!
Lees ook:Baard laten staan levert veel gezondheidsvoordelen op. Voor mannen dan…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>