Hotel Mama meestal uit nood geboren

hotel-mamaDe tendens van de generatie millennials is dat ze langer thuis blijven wonen, bij 1 van of beide ouders. Maar dit is niet altijd uit vrije keuze.

De daling van uit huis wonende studenten valt precies samen met de invoering van het nieuwe leenstelsel…

Aldus Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Het aantal 18-jarigen dat naar een andere gemeente verhuisde, lag tussen juli en oktober een kwart lager dan in dezelfde maanden vorig jaar. Voor de hele groep tussen 17 en 22 jaar was het 15% minder.

Het leenstelsel is ingegaan na de zomervakantie, bij het begin van het collegejaar. De basisbeurs is niet langer een gift, maar een lening. Studenten krijgen 35 jaar de tijd om die af te lossen.

De daling van het aantal studenten op kamers is opvallend, omdat het aantal eerstejaarsstudenten gelijk is aan vorig jaar. Bovendien verhuisden in alle andere leeftijdsgroepen juist meer mensen naar een andere gemeente, mede dankzij het herstel van de economie.

Als het leenstelsel inderdaad de oorzaak is en dat systeem niet verandert, dan verwacht Latten dat het aantal jongeren dat ‘Hotel Mama’ verlaat, ook volgend jaar op het lagere niveau blijft.

Lees ook:Aantal echtscheidingen terug op niveau van voor de crisis
Lees ook:In Utrecht is het voor vrouwen knokken voor een kerel
Lees ook:We trouwen steeds ouder
Lees ook:Studenten van nu verblijven veelal in ‘Hotel Mama’
Lees ook:Boemerangkinderen boeken kamer in Hotel Mama en/of Papa

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>