Steeds meer relaties tussen allochtone en autochtone jongeren

De keuze voor een autochtone partner is reeds relatief normaal onder allochtone jongeren.

Van de jongens in een relatie heeft 58% een autochtone partner, bij meisjes ligt dit op 44%……

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Pascale van Zantvliet aan de Tilburg University (UVT).

Zij analyseerde o.a. een grootschalige internationale panelstudie onder autochtone en allochtone jongeren in Engeland, Duitsland, Nederland en Zweden.

Om nog meer inzicht te krijgen in de invloed van de ouders, analyseerde de promovenda tevens de data van The Netherlands Life Course Study, een grootschalige panelstudie onder autochtone Nederlanders en Turkse en Marokkaanse allochtonen in de leeftijd van 18 tot en met 45 jaar.

Daaruit komt dat ouderlijke bemoeienis met partnerkeuze van kinderen relatief gebruikelijk is onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Waar minder dan 5% van de autochtone Nederlanders aangeeft dat hun ouders een rol hebben gespeeld in hun partnerkeuze, is dat 35% bij Marokkaanse allochtonen en 40% bij de Turkse allochtonen.

Hoeveel invloed ouders hebben, hangt af van de mate van integratie. Die is vooral groot onder vrouwen en eerstegeneratiemigranten. Hoe minder zij geïntegreerd zijn, des te groter is hun invloed. Ook hebben zij meer invloed als zij vasthouden aan islamitische gebruiken. Kinderen met een hoger opleidingsniveau ervaren minder ouderlijke participatie, evenals kinderen die op latere leeftijd een relatie starten.

Lees ook:Meer relatiestress voor allochtoon
Lees ook:Huwelijken tussen allochtonen en autochtonen helpen de integratie niet
Lees ook:Turken en Marokkanen trouwen vaker met Nederlanders
Lees ook:In hechte families vallen gemengde huwelijken slecht
Lees ook:Moslims en bevindelijk gereformeerden vinden homo’s onacceptabel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>