Van janken bij een film kan je stemming enorm opknappen

Huilen is niet alleen maar negatief. Het heeft in sommige gevallen een positief effect op de stemming.

Na een huilbui verbetert de stemming van mensen die een emotioneel beladen film hebben gekeken binnen ongeveer negentig minuten.

Dit positieve effect wordt wel vooraf gegaan door een klein dip in hun gemoedstoestand.

Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift EMOTION.

60 proefpersonen gingen in een laboratorium naar 2 films kijken die bekend staan als tearjerkers. 28 kijkers gingen inderdaad huilen, de overigen hielden het droog.

De wetenschappers brachten de stemming van alle proefpersonen in kaart door ze vlak voor de films te vragen om hun gemoedstoestand weer te geven met een cijfer. Na afloop werd dit hen nog 3x gevraagd: meteen na de voorstelling, na 20 minuten en na 90 minuten.

De gemoedstoestand van de mensen die niet huilden veranderde niet of nauwelijks door de films. De huilers gingen door een emotionele achtbaan. Vlak erna voelden ze zich gemiddeld genomen minder goed dan daarvoor. Maar na 20 minuten zat hun gemoedstoestand weer op hetzelfde niveau als voor de film en na 90 minuten voelden ze zich zelfs beter.

De studie is slechts een verkennend onderzoek dat moet worden herhaald met meer proefpersonen en onder verschillende omstandigheden. Maar volgens hoofdonderzoekers Asmir Gračanin suggereert het dat huilen de stemming van mensen uiteindelijk positief beïnvloedt.

Lees ook:Partners moeten elkaar 3x per jaar een rapport geven
Lees ook:We worden niet leuker van voorspoed
Lees ook:Vrouwen huilen 16 maanden van hun leven
Lees ook:Koukleumen kijken graag romantische komedies
Lees ook:Naar welke films je je dates wel / niet moet meenemen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>