Met deze wiskundige formule bereken je of jullie relatie een blijvertje is

Wiskundige Hannah Fry vogelde een wiskundige formule uit die de kans op slagen van een relatie berekent.

Geen glazen bol, geen tarot-kaarten en horoscopen, maar pure wetenschap.

Hannah Fry, verbonden aan het UCL Centre for Advanced Spatial Analysis in Londen, doet haar theorie uit de doeken in het recent gepubliceerde boek ‘The Mathematics of Love’.

Ze gebruikt als basis het werk van psycholoog John Gottman, die jarenlang honderden paren observeerde en analyseerde, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Welke woorden gebruiken ze in gesprekken, hoe is hun hartslag en bloeddruk daarbij, welke gezichtsuitdrukkingen vertonen zij, enzovoort. Die jarenlange analyses leveren interessante resultaten op, die Hannah Fry nu bundelt in haar boek.

Volgens Fry zijn er 3 belangrijke factoren die een goede relatie bepalen, die samen te brengen zijn in 1 wiskundige formule, opgesteld door psycholoog Gottman en wiskundige James Murray.

Gottman slaagde er overigens in om in 90% van de gevallen te voorspellen of een relatie al dan niet zou standhouden.

Het gaat om je eigen humeur of instelling als je alleen bent, je humeur als je bij je partner bent en hoe je elkaar beïnvloedt.

“Vooral dat laatste is doorslaggevend,” aldus Fry. “We noemen de invloed die je als paar op elkaar hebt de negativiteitsdrempel. Die meet hoe vervelend je partner kan doen voordat je écht boos wordt.”

Die negativiteitsdrempel lijkt een al dan niet succesvolle relatie te bepalen. “Waar ik altijd veronderstelde dat een hoge negativiteitsdrempel een teken was van een goede relatie, wat wil zeggen dat je vaak compromissen sluit en elkaar veel toelaat, blijkt nu door wiskundig onderzoek het tegendeel waar,” legt Fry uit.

“De beste stellen zijn volgens ons onderzoek die met een lage negativiteitsdrempel. Zij stoppen kleine ergernissen niet zomaar gemakkelijkheidshalve in de doofpot, maar gooien meteen alles op tafel, praten het uit en gaan daarna weer verder.” De X-factor van de liefde, zogezegd.

“Die koppels geven elkaar ruimte om te klagen, en laten dat toe van elkaar. Ze proberen continu hun eigen relatie te herstellen, wat getuigt van een positieve kijk op de toekomst.”

Is dit nog steeds acacadabra voor je. In onderstaande Ted-talk legt Hannah Fry het uit in gewone mensen-taal.

Lees ook:Kijk, de ware liefde vinden is gewoon wiskunde
Lees ook:Eindelijk! De formule voor een goed huwelijk.
Lees ook:Formule voor seks op de werkvloer
Lees ook:Mannen denken elke 51 minuten aan seks. Vrouwen elke 96 minuten….
Lees ook:Wiskundige berekening voor de ideale relatie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>