Beeldschermen in de slaapkamer maken je dik, moe en seksloos

Couple-in-bed-with-iPads-010Recent meldden we u hier op relatie.blog dat techniek en dan met name smartphones slecht zijn voor de relatie.

Maar de door ons zo gekoesterde communicatie-apparatuur met beeldschermen blijkt ook de aanmaak van melatonine te verminderen, waardoor de slaapkwaliteit ernstig verstoord wordt……………..

Zo wordt bevestigd door onderzoek van de Manchester University.

Het is belangrijk om in het pikkedonker te slapen. Alleen dan kunnen hormonen het voedsel op de juiste manier omzetten in energie.

Niet alleen het licht van smartphones en tablets heeft een verstorende werking, maar ook omgevingslicht als straatlantaarns kunnen de productie van melatonine verstoren. Ook blijkt het licht een negatief effect te hebben op de stofwisseling.

Zelfs een klein beetje licht in de slaapkamer heeft effect op het lichaam. Eerder bleek al uit Spaans onderzoek dat het toedienen van melatonine aan ratten helpt obesitas en diabetes te bestrijden.

Volgens slaaponderzoeker Simon Kyle zijn veel mensen geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten. “We leven in een 24-uursmaatschappij, steeds meer mensen hebben een slaaptekort en meer en meer worden mensen blootgesteld aan kunstlicht. We willen weten hoe een verandering in het slaap/waakpatroon kan worden betrokken bij het bestrijden van ziektes als obesitas en diabetes.”

Amerikaanse onderzoekers vonden ook een verband tussen blootstelling aan blauw licht en honger. Al na 15 minuten op je laptop of tablet komt het hongergevoel op. De onderzoekers adviseren dan ook alle apparatuur ruim voor het slapen gaan uit te zetten en vooral geen smartphone of tablet op je slaapkamer op te laden.

Er zijn deskundigen die beweren dat zelfs in sluimerstand geschakelde TV’s, laptops en GSM’s de slaap slecht beïnvloeden door hun straling. Zij adviseren voor ‘s nachts een apparatuurloze omgeving.

Liever een boek dan een e-book dus. Wetenschapster Annie-Marie Chang deed er ook onderzoek naar. “De proefpersonen die een e-book lazen, hadden meer tijd nodig om in te dommelen, vertoonden ‘s avonds minder slaperigheid, hadden minder melatonine afscheiding en waren ‘s morgens minder alert dan zij die een gewoon boek lazen.”

Mocht je veel en laat achter een beeldscherm werken: installeer dan Flux, een programma dat de kleuren van het licht gedurende dag laat veranderen, net als in het echte buitenlicht. En daarbij een uur voordat je wil inslapen alle beeldschermen vermijden.

Wat zeker goed is voor de nachtrust? Een weinig alcohol, meditatie, rustig een boek lezen, een fijne massage en natuurlijk seks! EN: liefde bedrijven en slapen gaan het beste in een schone, opgeruimde slaapkamer. Welterusten!

Lees ook:Een blauwe slaapkamer is goed voor de nachtrust, een caramelkleurige goed voor de seks
Lees ook:Gratis slapen en seks tegen rimpels in plaats van een dure nachtcrème
Lees ook:Vrouwen hebben meer last van overschakelen naar wintertijd dan mannen
Lees ook:In een slaapkamer met 50 tinten rood heb je meer seks
Lees ook:Vrouwen zijn blijer in hun leven als ze wat meer wegen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Beeldschermen in de slaapkamer maken je dik, moe en seksloos

  1. Tim

    Je kan ook voor het slapen gaan een aantal dingen doen om beter te slapen. Het gebruik van melatonine of valeriaan schijnt goed te helpen. Verder heb je nog brillen die dus het schadelijke blauwe licht stoppen zodat je natuurlijke slaapcyclus in de avond op gang kan komen desondanks dat je naar beeldschermen staat. Bijvoorbeeld Gunanr en BlueBlock Brillen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>