Het nut van oksel- en schaamhaar

ArmpitHairVeel vrouwen zijn de opvatting dat schoonheid samen gaat met haarloos meer dan zat.

Rolemodels als Jemina Kirk, Madonna, Miley Cyrus en Lena Dunham gaan daarom met behaarde oksels door het leven.

De Chinese mensenrechtenadvocate Xiao Meili organiseert zelfs een wedstrijd waarbij ze vrouwen vraagt foto’s te posten van hun ongeschoren oksels.

“Mannen hebben meer vrijheden als het gaat om hun lichaam. Ik vind dat als mensen zich niet willen scheren, de rest van ons niet moet denken dat hun okselhaar vies, onhygiënisch, onbeleefd of onvrouwelijk is’’, aldus Xiao Meili, de vrouw achter de Chinese wedstrijd, in The New York Times.

“Okselhaar heeft heel wat verschillende functies”, aldus schoonheidsspecialiste Marta Camkiran. “Het zorgt ervoor dat er minder wrijving ontstaat tussen de huid van je bovenarm en je borstkas wanneer je hard aan het werken bent. Daarnaast bedekt het ook delen van je lichaam waar belangrijke aders liggen en zorgt het voor de verspreiding van vrouwelijke feromonen.”

Dat geldt ook voor schaamhaar. Allereerst was het er door de natuur voor bedoeld dat man en vrouw minder snel van elkaar zouden afglijden tijdens de daad.

Ten tweede zijn de foefjes haar onder oksels en in ons kruis een bescherming tegen de kou. Maar minstens zo belangrijk is de functie van lokdoos.

Geur speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van een seksuele partner en in de schaamstreek en oksels bevinden zich kliertjes die feromonen produceren.

Deze ‘lokstof’ wordt door ons lichaamshaar vastgehouden en verspreid. De oorspronkelijke functies van lichaamsbeharing zijn dus minder geworden. Kleren en parfums verhullen onze eigen lijfgeur en er is meer nadruk gekomen op het uiterlijk.

Volgens dermatologe Mona Gohara is het goed om te beseffen dat er ook nadelen verbonden zijn aan de kaalslag van tegenwoordig.

“Je huid kan erdoor geïrriteerd raken, je kan uitslag of zelfs een ontsteking krijgen, en in extreme gevallen kan je zelfs ziek worden door het gebruik van een vuil scheermesje. Onthoud dat we ons vooral scheren omdat dat de norm is in onze samenleving. Een echte biologische reden is er niet voor. Bovendien associëren we okselhaar ook vaak met onreinheid, al is dat helemaal niet het geval. Mannen hebben toch ook okselhaar, gebruiken deodorant en stinken niet. Er is geen enkele biologische reden waarom dat bij vrouwen niet het geval zou zijn.”

Lees ook:Current Obsession: okselhaar
Lees ook:Mannen en vrouwen zullen elkaar altijd blijven ruiken
Lees ook:Prop je neus ‘ns in elkaars oksels!
Lees ook:Current Obsession: kom klaar op een man met veel borsthaar
Lees ook:De oorlog tegen oksel- en schaamhaar

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het nut van oksel- en schaamhaar

  1. Enrique van Doezelaar

    Ik ben het helemaal eens, terug dat schaamhaar, eventueel netjes bijgehouden. het ruikt beter en het voelt ook heerlijk aan

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>