Mei-mensen zijn het minste ziek, oktober-mensen het meeste

Seizoenen van het Leven

Mensen die in mei zijn geboren lopen het minst risico op ziekten, mensen die in oktober het levenslicht zagen zijn juist het meest vatbaar.

Uit eerder onderzoek naar individuele ziekten als ADHD en astma bleek al eens dat er een verband is tussen geboorteseizoen en ziektes. Een grootschalig onderzoek was echter nog niet eerder gedaan. Daarop besloten de wetenschappers van Columbia University om de medische geschiedenis van 1,7 miljoen patiënten te bekijken die tussen 1985 en 2013 zijn behandeld in de NewYork-Presbyterian Hospital/CUMC.

De onderzoekers keken of er een verband was tussen de geboortemaand van deze patiënten en de 1688 verschillende ziekten die zij onder de leden hadden. Daarbij gebruikten ze een algoritme om de medische database van New York te analyseren.. Ze kwamen tot 55 ziekten die in verband staan met het seizoen waarin iemand is geboren.

“Deze data kunnen helpen nieuwe risicofactoren van ziekten te ontdekken”, aldus auteur Nicholas Tatonetti. Hij wil deze studie ook uitvoeren met data uit andere gebieden in de Verenigde Staten en in het buitenland, zodat kan worden bekeken hoe de resultaten variëren bij de verandering der seizoenen en kan worden bepaald in hoeverre omgevingsfactoren invloed hebben.

De studie leidde tot de bevestiging van 39 eerder gelegde links in de medische wetenschap, maar ook 16 nieuwe verbanden. 9 daarvan zijn hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld: het risico op astma is in New York het grootst als je bent geboren in juli of oktober. En New Yorkers die in november zijn geboren, lopen het meest risico op ADHD.

“Het is van belang niet te nerveus te worden van de resultaten”, aldus Tatonetti. “We hebben dan wel duidelijke verbanden ontdekt, maar het risico op een ziekte op basis van de geboortemaand is relatief klein als je het vergelijkt met het risico op een ziekte in verband met een ongezond dieet of een gebrek aan lichaamsbeweging.”

Lees ook:Welke ziekte je wel of niet krijgt, ligt aan je geboortemaand
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie
Lees ook:Getrouwde mensen sterven minder snel aan kanker
Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:Brabantse huisarts geschrapt na aangaan (seksuele) relaties met patiëntes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>