Vrouwen zijn nauwelijks zwaarder, maar voelen zich wel vet tijdens menstruatie

WomanMirrorFatEen algeheel gevoel van opgeblazenheid, een dikke buik, gepaard gaand met een hangerig gevoel. ‘Ik ben dik en lelijk’.

Dat is wat veel vrouwen ervaren wanneer ze ongesteld zijn. Een trucje van Moeder Natuur.

Vrouwen zijn eigenlijk nauwelijks zwaarder, maar voelen zich wél dikker tijdens hun menstruatie. Dat heeft te maken met schuldgevoel, omdat ze meer eten tijdens deze dagen…..

Zo blijkt uit onderzoek van Michigan State University onder 352 vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, dat werd gepubliceerd in ‘The International Journal of Eating Disorders’.

Gedurende 45 dagen vulden zij elke dag een vragenlijst in over hun gewicht, hun (negatieve) gevoelens met betrekking tot hun omvang en hun eetbuien. Hun speeksel werd ook elke dag getest op oestrogeen en progesteron.

Hoe hoger de waarden van die geslachtshormonen, hoe vatbaarder vrouwen zijn voor emotioneel overeten en hoe meer zorgen ze zich maakten over hun gewicht.

Op het moment in de cyclus dat een bevrucht eitje zich innestelt, de ovulatie dus, heb je een grotere appetijt. Maar dat is eveneens het geval, wanneer de eicel niet bevrucht is en afgestoten wordt.

“We weten dat het gewicht van een vrouw niet echt toeneemt als gevolg van die verhoogde voedselinname”, vertelt Kelly L. Lump, co-auteur van de studie. “Maar doordat vrouwen meer en vaak ‘emotioneel’ eten tijdens hun maandstonde, voelen ze zich niet goed over zichzelf.”

Zij geeft nog mee dat dit door de omgeving beïnvloed is. “Als onze cultuur minder geobsedeerd zou zijn door gewicht, dan zouden deze normale verschillen in voedselinname tijdens de menstruatie niet dit mentale effect hebben op vrouwen.”

Lees ook:Hak vooral knopen door tijdens je menstruatie
Lees ook:Wat weten Nederlandse mannen over ongesteld zijn?
Lees ook:Dikke vrouwen zijn gelukkiger als hun man ook dik is
Lees ook:Vrouw krijgt tweeling van twee verschillende vaders
Lees ook:Hormonen zijn de baas over ons (gevoels-)leven

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>