Verliefde mensen zijn als kacheltjes, depressieven zijn diepvriezers

EmotionsColorsVan geluk wordt een mens van top tot teen warm.

Iemand kan ook alleen warm worden op het hoofd, dan is er wat anders aan de hand. Een heethoofd heet namelijk niet voor niets zo.

Lichamelijke reacties die ontstaan bij de diverse emoties zijn niet cultuurgebonden, maar universeel….

Zo blijkt uit onderzoek van de Finse Aalto University onder 700 mensen, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

De proefpersonen kregen telkens 2 menselijke silhouetten zien, vergezeld van emotionele verhalen, beelden of gezichtsuitdrukkingen.

Vervolgens moesten de deelnemers aangeven waar ze het effect in hun lichaam voelden.

Woede is vooral voelbaar in het hoofd, de handen en de borstkas, ongeacht de taal of cultuur van mensen.

Walging manifesteert zich met name in de onderbuik en trots in het hele bovenlichaam. De sensatie van liefde verspreidt zich door het hele lichaam, behalve de ledematen.

Volgens de Finse wetenschappers is onderzoek naar het verband tussen de menselijke hersenen en het menselijk lichaam erg belangrijk.

“Door lichaamsveranderingen in kaart te brengen die worden geassocieerd met emoties, kunnen we beter begrijpen hoe lichaamsfuncties worden beïnvloed door bijvoorbeeld walging en verdriet”, aldus hoofdonderzoekster Lauri Nummenmaa.

De resultaten van het onderzoek zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt bij de behandeling en beoordeling van de lichamelijke klachten die vaak gepaard gaan met depressies.

Er is echter ook kritiek op de studie, omdat alle gegevens zijn verzameld op basis van zelfrapportage. Sommige wetenschappers geloven dat mensen niet goed in staat zijn om objectief te bepalen welke emoties ze voelen.
EmotionsBodies

Lees ook:Mannelijk angstweet doet vrouwen bang kijken
Lees ook:Een warm bad voelt voor eenzame mensen als…….. een warm bad
Lees ook:Lichaamshouding zegt meer dan gelaatsuitdrukking
Lees ook:Ludduvuddu
Lees ook:Waarom ook je relatie kouder aanvoelt in de winter

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>