‘In 5 minuten zie je of een stel bij elkaar blijft of niet’

BeachBovenstaande uitspraak is van de psycholoog John Gottman, die zich al jaren in relaties verdiept en daarvoor op wetenschappelijke wijzen de componenten onder elkaar zet.

Nadat hij voor een nieuw experiment stellen tijdens een kort gesprek met elkaar observeerde, bleek hij te kunnen inschatten of de partners wel of niet samen een toekomst zouden hebben.

6 jaar later bleek hij in bijna alle gevallen te hebben…….

Eigenlijk is het heel simpel. Stellen die gemeend vriendelijk en open welwillend met elkaar omgaan hebben de meeste kans van slagen.

In zijn zogenaamde ‘Love Lab’ bestudeerde Gottman de lijfelijke reacties nadat hij partners eenvoudige vragen over hun dag aan elkaar liet stellen.

De stellen die snauwden (waardoor een hogere hartslag en meer transpiratie ontstaat) waren 6 jaar na dato dus niet meer samen.

De paren die aardig tegen elkaar waren en die geen lichamelijke tekenen van ergernis vertoonden, waren na 6 jaar nog steeds geliefden.

Mensen met een fijne relatie hebben namelijk de gewoonte om altijd het goede te zien in het gedrag van hun partner, hun waardering te uiten en positief te reageren op elkaar. In slechte relaties zoeken partners altijd naar redenen om elkaar te bekritiseren en naar beneden te halen.

“Het frappante was dat alle ex-stellen de lichamelijk tekenen van irritatie al vertoonden. Hun lichaamstaal verraadde dat ze reeds in de strijdmodus stonden. De anderen hadden juist een sfeer van vertrouwen en intimiteit om zich heen die hen zowel emotioneel als lichamelijk ontspannen liet zijn”, aldus John Gottman.

Lees ook:Zij vindt dat er te weinig intimiteit is, hij vindt dat er te weinig seks is
Lees ook:Minachting is de doodskus voor je relatie
Lees ook:Na 3 jaar is de passie al dood
Lees ook:Hij heeft in een relatie een slechtere invloed op haar dan zij op hem
Lees ook:Knuffelhormoon bestáát en werkt ook nog

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>