Eerste 2 kinderen maken (tijdelijk) gelukkiger, 3e en 4e niet meer

Mensen noemen de geboorte van een kind vaak het gelukkigste moment van hun leven, maar uit onderzoeken blijkt het ouders juist niet altijd gelukkiger maakt.

Van het krijgen van een eerste kind worden paren (tijdelijk) het gelukkigste, bij de tweede is het al minder en ondanks het feit dat derde en volgende kids net zo gewenst en geliefd zijn, geeft dit ouders niet meer zo’n grote kick…..

Zo blijkt uit onderzoek van de London School of Economics en de Canadese Western University onder 7000 Britse en Duitse ouders, die ze gedurende 10 jaar volgden.

Het eerste kind heeft de grootste impact en geeft de vader en moeder een duidelijke toename van geluksgevoel. Ook het 2e kind zorgt voor een toename van het geluksgevoel, maar die is al de helft minder in vergelijking met de 1ste keer.

Na de geboorte van een 3e is de toename van geluk verwaarloosbaar klein, wat niet impliceert dat volgende kinderen minder gewenst of geliefd zijn.

Wat verder opviel is dat geluksgevoelens pieken na het krijgen van de eerste kinderen en daarna weer snel terug zijn op het oude niveau. Een enkele keer kwam het zelfs nog minder uit dan hoe men zich voor het vormen van een gezin voelde.

De leeftijd waarop mensen zich voortplanten speelt een belangrijke rol. Hoe ouder de ouders, hoe groter hun geluk.

Mensen die hun eerste kregen tussen hun 35ste tot 50ste hadden een grotere gelukspiek die ook langer aanbleef. Bij tienerouders nam het geluksgevoel juist niet toe en werd dit zelfs in het jaar van de geboorte al lager dan voorheen.

Tevens blijkt dat moeders meer geluk ervaren tijdens de zwangerschap en na de bevalling dan vaders. De keerzijde daarvan is dat de dip voor vrouwen naar het gemiddelde geluksniveau ook groter is.

Eerder onderzoek door het CBS in Nederland gaf vergelijkbare resultaten over het stichten van een gezin.

Lees ook:Starten met stichten gezin maakt mensen tijdelijk gelukkiger
Lees ook:Tevredenheid relatie daalt (tijdelijk) na komst 2e kind
Lees ook:Geboorte 1e kind geeft enorme geluksdip
Lees ook:1e kind: mijlpaal in het leven, maar dood in de pot voor de romantiek
Lees ook:Bedenk dit voor je aan kinderen begint……

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>