Meisjes hebben zwaardere puberteit dan jongens

De puberteit is een turbulente periode in het leven vanwege de actieve hormonen en het zich ontwikkelende lichaam.

De Een heeft er last van, de ander lijkt er zo doorheen te fietsen.

Meiden hebben de zwaarste tijd…….

Zo word bevestigd door onderzoek van de Temple University onder 382 adolescenten, waarover is gepubliceerd Clinical Psychological Science. De deelnemers vulden vragenlijsten in op 4 verschillende momenten gedurende 2 jaar.

Het laat zien dat meisjes vaker blootstaan aan stressvolle interpersoonlijke gebeurtenissen, wat bijdraagt aan de kans op een depressie.

“Onze bevindingen laten zien hoe belangrijk stress is bij de ontwikkeling van vatbaarheid voor een depressie, zeker bij meisjes”, vertelt onderzoekster Jessica Hamilton.

“Hoewel ook veel andere factoren bijdragen aan de vatbaarheid van meisjes voor een depressie, is dit een belangrijke factor die we kunnen beïnvloeden.”

Tieners die bepaalde gebeurtenissen negatief interpreteren en die veel aandacht besteden aan een negatieve stemming ontwikkelen vaker een depressie.

Tijdens de follow-up vonden de onderzoekers bij meisjes vaker depressieve symptomen dan bij jongens. Dit komt mede doordat zij in de tijd van het onderzoek meer te maken hadden met interpersoonlijke stress. Het is dus niet zo dat meisjes anders reageren op spanningen.

Als de jongens en meisjes aan dezelfde hoeveelheid stress hadden blootgestaan, zouden ze waarschijnlijk dezelfde negatieve cognitieve stijl hebben ontwikkeld. Opvallend was dat andere vormen van stress geen invloed hadden.

Volgens Hamilton is het belangrijk om ervoor te zorgen dat meisjes minder te maken krijgen met interpersoonlijke stress.

“Is het iets wat kenmerkend is voor vrouwelijke relaties tijdens de puberteit? Zijn het de verwachtingen die de maatschappij van jonge meisjes heeft? Deze vragen moeten we zien te beantwoorden”, aldus Hamilton.

Lees ook:Zonen trekken een gebroken gezin beter dan dochters
Lees ook:Jongens zijn gelukkiger dan meisjes, ondanks dat ze vaker een beperking hebben
Lees ook:Waarom er meer jongens dan meisjes zijn
Lees ook:Zonen beter bestand tegen scheiding ouders dan dochters
Lees ook:Jongens die opgroeien zonder vader komen later dan gemiddeld in de puberteit

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>