Onder druk worden vrouwen empathisch en mannen juist egocentrisch

Onder druk wordt alls vloeibaar. In de natuurkunde dan.

In de gedragskunde worden mannen egocentrischer van stress en vrouwen onder druk worden juist socialer.

Oorzaak? Waarschijnlijk het knuffelhormoon oxytocine. Ja daar is het alweer……..

Zo blijkt uit onderzoek van o.a. de universiteiten van Wenen en Freiburg, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Mensen kunnen op verschillende manieren met stress omgaan: hulp zoeken van buitenaf of proberen de extra interne belasting die het met zich meebrengt te verminderen.

De hypothese van de onderzoekers was dat gestreste mensen egocentrischer zouden zijn, omdat dat de emotionele en cognitieve belasting vermindert. Ze verwachtten daarom dat alle mensen onder druk minder empathisch zouden zijn.

Voor een test maakten de wetenschappers proefpersonen een beetje gestrest. Ze moesten bijvoorbeeld een toespraak houden of een rekentaak oplossen.

Vervolgens vroegen ze hen om bepaalde bewegingen te imiteren, hun eigen emoties en die van anderen te benoemen en om zich in een ander te verplaatsen.

Het bleek dat mannen alle 3 deze taken minder goed volbrachten als ze last hadden van stress. Voor vrouwen gold juist het omgekeerde.

Wat dit verschil veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Mogelijk gebruiken vrouwen sociale strategie├źn als ze last hebben van stress, omdat ze ervaren hebben dat ze meer hulp krijgen als ze zich socialer opstellen.

Het kan ook te maken met een verschil in oxytocineniveau, het beroemde knuffelhormoon wat ons aimabeler en invoelender maakt.

Eerder onderzoek toonde aan dat vrouwen een hoger niveau van dit hormoon hebben tijdens stress.

Lees ook:Tijdens echtelijke ruzies worden mannen doof en blind
Lees ook:Stap uit de kast homo’s, daar word je beter van!
Lees ook:Mannen hebben minder schuldgevoel bij overspel
Lees ook:Relaxte mannen scoren beter dan de stresshanen
Lees ook:Nederlandse bruid is een stresskip

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>