Een echte vent wast en strijkt zijn eigen hemd

In een column voor ILIV , het Vlaamse kenniscentrum over het belang van een thuis, schrijft Christophe Deborsu: ‘We hebben 20 eeuwen goed te maken, laat ons de helft van het strijkgoed voor onze rekening nemen.’

Veel vrouwen, met name in gezinnen met jonge kinderen, zijn namelijk ontevreden over de taakverdeling binnen het gezin……..

Zo blijkt uit onderzoek van ILIV onder ruim 4000 mensen.

Tevredenheid met de taakverdeling thuis gaat hand in hand met het geluksgevoel dat mensen thuis hebben.

Helaas is de balans nog steeds ver zoek en trekken vooral vrouwen daarbij aan het kortste eind. Daarenboven blijft het huishouden van Vlaamse gezinnen vandaag de dag stereotiep; hij zet de vuilniszakken buiten, zij neemt de was en de plas voor haar rekening.

1 op de 5 vrouwen is daar ontevreden over. Bij mannen is dat slechts 1 op de 20. Die ontevredenheid piekt bij de 30′sters en 40′sters met de drukte van een modern gezin, en drukke carrières.

Van de 16 huishoudelijke taken waarnaar werd gevraagd, worden er 12 opvallend vaker door vrouwen uitgevoerd en slechts 4 vaker door de mannen.

Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan, terwijl mannen ervan overtuigd zijn dat ze als stel heel wat taken samen uitvoeren.

Vooral de zorg voor de kinderen is een populair discussiepunt. Zo zegt 55% van de mannen dat zij en hun partner evenveel voor de opvang zorgen, maar gaat slechts 31% van de vrouwen daarmee akkoord.

Lees ook:Samen verantwoordelijk voor huis-, tuin-, en keukengebeuren maakt gelukkiger
Lees ook:Ben je een vent? Dan strijk je dus je eigen overhemd!
Lees ook:Helft gebonden jonge vrouwen had onenightstand
Lees ook:Leeftijd waarop vrouwen gaan baren afhankelijk van familie en opleidingsniveau
Lees ook:Kinderen van rijke ouders lijden het meest onder een scheiding

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>