Verliefde mensen zijn snel afgeleid van dagelijkse taken

DreamingAtDeskVerliefdheid is een tijdelijke ‘staat van niet toerekeningsvatbaarheid’ wordt wel gezegd en zo is ook al eens aangetoond in het brein, omdat het effect vergelijkbaar is met een snuif cocaïne.

Verliefde mensen kunnen zich tevens minder goed concentreren en voeren taken waarvoor aandacht vereist is, minder goed uit………..

Dit concludeert onderzoeker Henk van Steenbergen met collega’s van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Maryland, in het tijdschrift ‘Motivation & Emotion’.

43 proefpersonen die minder dan een halfjaar eerder een relatie kregen, voerden een aantal taken uit waarbij ze zo snel mogelijk relevante van irrelevante informatie dienden te scheiden.

Het bleek dat hoe verliefder zij waren, hoe minder goed ze zich konden afsluiten voor afleidende informatie tijdens de taak. De mate van verliefdheid blijkt dus samen te hangen met hoe goed iemand zich kan concentreren. Er was geen verschil in prestaties tussen mannen en vrouwen.

Om de verliefdheid van de proefpersonen extra aan te wakkeren, luisterden ze naar muziek die romantische gevoelens in hen opriep en fantaseerden ze over een romantische gebeurtenis.

Tevens vulden de proefpersonen een vragenlijst in, waarmee de onderzoekers de intensiteit van verliefdheid vaststelden.

De onderzoeksresultaten van Henk van Steenbergen verschillen van resultaten uit eerder onderzoek. Uit vorige onderzoeken bleek dat je afsluiten voor afleiding juist nodig is om een relatie op de lange termijn goed te houden. Dus jezelf kunnen beheersen, ook wel ‘cognitieve controle’ genoemd, en verleidingen weerstaan die de relatie kunnen bedreigen.

In het onderzoek van Van Steenbergen daarentegen hadden de proefpersonen pas enkele maanden een relatie. “Als je net een relatie begint, kun je je minder goed concentreren op andere zaken, omdat je mogelijk een groot deel van je cognitieve capaciteit besteedt aan je geliefde”, verklaart Van Steenbergen.

“Voor blijvende liefde in een langdurige relatie lijkt het juist wél belangrijk om over veel cognitieve controle te beschikken.” Een goede balans door de tijd heen tussen meer en minder cognitieve controle kan dus cruciaal zijn voor het succes van een relatie.

Van Steenbergen benadrukt dat het onderzoek naar verliefdheid en afleiding nog maar in de kinderschoenen staat.

“De reden waarom verliefdheid samenhangt met concentratievermogen is nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat verliefden al hun cognitieve energie gebruiken om aan hun geliefde te denken, waardoor ze geen energie meer over hebben om een saaie taak goed te doen. Het kan echter bijvoorbeeld ook dat het verband andersom is: dat mensen die zich minder goed kunnen concentreren, sterkere gevoelens van verliefdheid ervaren dan mensen die zich goed kunnen concentreren.”

Vervolgonderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Lees ook:Vreemdgangers aan de mindfulness
Lees ook:Verliefde zielen verliezen hun verstand
Lees ook:Vrouwen verleiden doe je vooral met muziek
Lees ook:Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit
Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>