Monogamie maakt de mens intelligent en minder eenzaam

Van nature bedrijven mannen horizontaal seks en vrouwen verticaal.

Dat wil zeggen dat mannen hun zaad zo breed mogelijk bij verschillende vrouwen willen uitzetten en vrouwen op zoek gaan naar het hoogste zaad: een sterke welvarende man die haar en haar kroost kan verdedigen en onderhouden.

Dat een mannenmens monogaam wordt of in elk geval kiest voor een gezinsvorm is op zich dus eigenlijk een wonder. Er moet dus een belang zijn dat bepaalde diersoorten (waaronder de mens) kiezen voor deze vorm……

Daarover schrijft o.a. wetenschapssite Scientias.nl.

Wetenschappers hebben er door de jaren heen twee theorieën over ontwikkeld. Volgens de eerste theorie blijven mannetjes bij hun vrouwtje zodat ze samen voor hun jongen kunnen zorgen en zo de kans op gezond nageslacht dat zich ook weer kon voortplanten, vergrootten. Volgens de tweede theorie blijven mannetjes bij hun vrouwtje zodat ze haar kunnen beschermen.

Nieuw onderzoek verzamelde de gegevens van 2500 soorten zoogdieren. Gekeken werd naar hoe deze dieren geëvolueerd waren en de reden van het al dan niet monogaam zijn.  Monogamie bij hedendaagse soorten bleek het best verklaarbaar indien de strategie bij solitair levende dieren zou zijn ontstaan.

Wanneer vrouwtjes afgezonderd in grote gebieden leefden, waren mannetjes niet in staat om meerdere vrouwtjes te bereiken en te bevruchten. De beste optie was toen één vrouwtje te volgen en haar tegen concurrerende mannetjes te beschermen. Zorg voor het nageslacht was volgens de wetenschappers pas in tweede instantie aan de orde.

Jongen zijn het meest kwetsbaar wanneer ze volledig afhankelijk zijn van hun moeder. Hun moeders stellen het krijgen van een nieuw jong namelijk uit wanneer ze voor een traag ontwikkelend jong moeten zorgen. Voor mannetjes die niet aan het jong verwant zijn, kan het in zo’n geval aantrekkelijk zijn om het jong te doden en er zo voor te zorgen dat het vrouwtje weer aan paren gaat denken.

Wanneer vader en moeder samen voor een jong zorgen, is een jong kortere tijd enkel afhankelijk van de moeder en kunnen vrouwtjes zich weer sneller gaan voortplanten. Daarmee wordt het risico dat andere mannetjes het jong zullen doden om de moeder weer aan het paren te krijgen, kleiner.

In gezinsverband levende dieren, kunnen kroost krijgen dat langere tijd nodig heeft om zicht te ontwikkelen en dus zou het grote brein van mensen te danken zijn aan monogamie.

“Zodra vaders besluiten om in de buurt te blijven en voor de jongen te zorgen, konden de vrouwen hun beslissingen met betrekking tot de voortplanting aanpassen en meer en beter ontwikkelde jongen krijgen”, legt onderzoekster Susanne Shultz uit.

Lees ook:Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk
Lees ook:Promiscuë pimpelmezen gaan voor lekkerste wijfjes
Lees ook:Apies kijken: mooie en seksgewillige vrouwtjes zijn mannetjes de baas
Lees ook:Er is (veel) hoop voor minder knappe kerels!
Lees ook:Mannen zijn de wegwerpartikelen van de natuur

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>