Het puberende brein maakt speciale ‘liefdescellen’ aan

Limbic lobe animationEr wordt steeds meer onthuld over de hersenen in de puberteit. In Nederland is prof. dr. Eveline Crone (zie filmpje onder) een expert op dat gebied.

Er gebeurt bij pubers niet alleen veel tussen hun benen, maar natuurlijk vooral tussen hun oren, van waaruit alles bestierd wordt.

In de puberteit maken de hersenen ook speciale cellen aan die helpen op sociaal vlak volwassen te worden en ook om een partner te vinden……….

Dat ontdekten wetenschappers van de universiteit van Michigan.

Voor hun onderzoek injecteerden ze mannelijke hamsters na de geboorte met een chemische stof om de aanmaak van nieuwe cellen tijdens de puberteit aan te tonen. Toen de hamsters volwassen waren, werden ze bij de vrouwelijke hamsters gezet en werd hun brein bestudeerd.

Het bleek dat de amygdala van de mannelijke hamsters nieuwe cellen had aangemaakt tijdens de puberteit. Deze amandelvormige set van neuronen speelt een belangrijke rol in het verwerken van emoties en volgens de onderzoekers helpen de nieuwe cellen mensen met flirten en het vinden van een partner.

Sommige van de cellen bevatten een proteïne dat duidt op activering. “Deze gebieden zijn belangrijk voor het sociale leven, met name het paargedrag”, aldus onderzoeker Maggie Mohr. “We denken dat de cellen die aan dit deel worden toegevoegd tijdens de puberteit belangrijk zijn voor de voortplantingsfunctie op volwassen leeftijd.”

Opvallend was dat hoe stimulerender de omgeving van de hamsters was ~met loopwiel, materialen om te nestelen, grotere kooi~ hoe meer van de nieuwe cellen het overleefden en functioneerden.

Hoewel mensen gecompliceerder gedrag vertonen dan knaagdieren, hopen de onderzoekers met hun onderzoek ook meer inzicht te krijgen in de menselijk mores.

Lees ook:Jongens die opgroeien zonder vader komen later dan gemiddeld in de puberteit
Lees ook:Vrouwen zijn de betere ruikers
Lees ook:Kunnen een man en een vrouw ook gewoon vrienden zijn? II
Lees ook:Mannen zijn echt zieker van de griep dan vrouwen
Lees ook:Traag zaad krijgt in het lab een duwtje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>