Mannen: ook al heb je het gedaan, krijg je nog de schuld

Als het even allemaal niet zo gladjes gaat in een relatie en het gezin, zijn het de vrouwen die hun man de schuld geven van de situatie.

Andersom blijken mannen de schuld niet zo snel op hun vrouw te schuiven. Vraag is dan natuurlijk: zijn de mannen ook vaker schuldig of is het ‘it takes two to tango’?

De Universiteit van Texas deed onderzoek onder 71 ongetrouwde, heteroseksuele koppels die gemiddeld 3 jaar bij elkaar waren.

Ze moesten apart hun gedachten hardop uitspreken tijdens een conflictsituatie die ze met hun partner via de computer voerden. Hun partner kon hun gedachten niet horen, alleen de geschreven antwoorden konden ze lezen.

In de meeste gevallen besproken de paren een onderwerp dat beide partners hadden opgegeven in een vragenlijst over hun conflictsituaties. Vaak terugkerende onderwerpen waren de hoeveelheid tijd die ze met elkaar doorbrachten, geld, vorige partners, alcoholgebruik, vrienden en familieleden die hun relatie niet goedkeurden.

De stellen kregen 10 minuten om het hete hangijzer te bespreken en een oplossing te vinden. Daaruit blijkt dat wanneer een persoon nadenkt over het verzinnen van excuses of ontkennen van zijn of haar rol in het conflict, de andere vaker ongelukkig is in de relatie dan wie zich meegaander opstelt.

Vrouwen geven hun partners sneller de schuld over dingen die niet goed lopen dan mannen. Voorts bleek dat de ongelukkige stellen vaker koppig waren, krampachtig vasthielden aan hun eigen manier van denken en constant probeerden van onderwerp te veranderen.

Paren die ongelukkig zijn met elkaar, zijn tijdens een ruzie vooral bezig met hun frustraties en boosheid en niet met de oplossing.

Volgens onderzoekster Anita Vangelista is dit bij gelukkige stellen niet het geval. “Als de een boos is of andere negatieve emoties heeft, dan zal de ander nadenken over hoe ze elkaar beter kunnen begrijpen en/of hoe het conflict zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen kan worden.”

Lees ook:Na 3 jaar is de passie al dood
Lees ook:Slaapkwaliteit kan relatie maken of kraken
Lees ook:Conflict-vermijding en vijandelijkheid leiden beide tot scheiding
Lees ook:Vrouwen worden gelukkig van een man die (samen) met haar naar bed gaat
Lees ook:Manier waarop partners ruzie maken, voorspelt hun scheidingskans

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>