Verliefdheid is net als een verslaving

‘Wij zijn ons brein’ heet de bestseller van Dick Swaab en hij krijgt steeds vaker gelijk.

Als het om de liefde gaat spreken we altijd over het hart. Mijn hart loopt over, hartstocht en ook een gebroken hart.

Maar het is wellicht een zeer àromantische domper: het zit allemaal tussen onze oren…….

Een multidisciplinair team van wetenschappers ontdekte door middel van een fMRI-studie bij smoorverliefde 17-jarigen dat een prille, intense, romantische liefde in de hersenen meer te maken heeft met motivatie, beloning en ‘drang’ dan met emoties of seks.

De systemen in de hersenen die werden geactiveerd zijn ook aanwezig bij sommige zoogdieren.

De onderzoekers concluderen daaruit dat verliefdheid misschien wel een ontwikkelde vorm is van de drang van een zoogdier om een geschikte partner te vinden. Een verliefde ziel ervaart een sterke drang om zijn of haar buit te veroveren.

Dit beloningscentrum in ons brein is tevens betrokken bij alle vormen van verslaving. Onderzoekster Dr. Lucy Brown van het Albert Einstein College of Medicine in New York, toonde al eerder met een fMRI-scan dat de drang van afgewezen verliefde 15-jarigen niet makkelijk te stoppen is.

Ook als zij afgewezen werden, bleven hun hersencentra geactiveerd in ongeveer dezelfde mate als bij een cocaïneverslaving en voelden de jongeren zich nog steeds ‘waanzinnig verliefd’. Dit zou kunnen verklaren waarom zelfs het uitmaken van een kortdurende relatie kan leiden tot extreem gedrag, zoals stalking, moord en suïcide.

Lees ook:Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit
Lees ook:What is Love? MRI vindt ‘plek van de liefde’ in onze hersenpan!
Lees ook:Een gebroken hart gaat langzamer tikken
Lees ook:Verliefd worden gebeurt in een split-second
Lees ook:Wat gebeurt er in je hersenpan als je ‘de ware’ ontmoet?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>