Mannen zijn eerder ‘een beetje dom’ dan vrouwen

Met het klimmen der jaren neemt ons denkvermogen en het geheugen af. Maxima heeft gelijk: mannen zijn vaker ‘een beetje dom’ dan vrouwen, omdat het bij die eersten harder gaat…….

Ze krijgen vaker te maken met storingen in het denkproces die uiteindelijk tot milde geheugenstoornissen kunnen leiden. Maar dat wil niet zeggen dat zij vaker de ziekte van Alzheimer ontwikkelen.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 1450 ouderen tussen de 70 en 89 jaar in Minnessota, waarover is gepubliceerd in het vakblad ‘Neurology’.

Daarbij werden niet dementerende ouderen 3 jaar gevolgd. Daarna werd gekeken hoeveel er last hadden van zogenaamde milde geheugenstoornissen (MCI). Bij vrouwen was dat bij 55 op de 1000 het geval; bij mannen bij 72 op de 1000.

Vooral tussen de 70 en 80 jaar is de aftakeling bij mannen groot. Daarna gaan mannen en vrouwen weer gelijk op of liever gezegd: ‘af’ op het terrein van denkvermogen en andere hersenfuncties.

Mannen met overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk en/of een lagere opleiding lopen een vergroot risico op MCI. Mannen en vrouwen die hun hersenen actief houden door door veel lezen of studeren, lopen juist minder risico.

“Een verrassend resultaat”, vindt onderzoeksleider dr. Rosebud Roberts van de Mayo Clinic in Rochester. “Want vrouwen krijgen gemiddeld meer te maken met dementie dan mannen.” En nochtans ontwikkelt ongeveer de helft van de mensen met MCI later ook Alzheimer of een andere vorm van dementie…

“Dit resultaat is dus tegenstrijdig met voorgaande onderzoeken”aldus neuropsychologe Celeste de Jager van de University of Oxford. “Daaruit bleek namelijk dat mannen juist beter bestand zijn tegen de ontwikkeling en vooruitgang van dementie dan vrouwen.”

Het gaat dus om een zeer complexe zaak. “Maar mannen hoeven zich zeker geen zorgen te maken over hun ‘verhoogd’ risico op Alzheimer als ze hun geheugenproblemen opmerken”, besluit zij.

Lees ook:Singles worden vaker dement dan gehuwden
Lees ook:‘Super agers’: tussen de oren blijven ze 20′ers
Lees ook:Vrouwenhersenen zijn actiever dan die van mannen
Lees ook:Door als midlifer veel te bewegen verklein je het risico op Alzheimer
Lees ook:Gordon, aan de slag: Nederlandse vrouw is ‘hotter than her daughter’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>