Tienerstellen verwerken ruzies heel anders dan volwassen koppels

Tieners vinden dezelfde dingen belangrijk als volwassenen in hun partnerkeuze: aantrekkelijkheid bijvoorbeeld speelt een grote rol.

Maar jongeren gaan anders om met conflicten in hun relatie en de manier waarop ze ruzies oplossen is ~anders dan bij volwassenen~ niet van invloed op het wel of niet uitgaan van hun relatie……..

Of ze het nu goedmaken, uitpraten, of lief doen tegen elkaar, het maakt niet uit, constateert ontwikkelingspsycholoog Thao Ha. Zij promoveert op 4 februari aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Naar negatieve ervaringen van jongeren met romantische relaties is nog weinig onderzoek gedaan. Daarom keek de promovenda hoe zij omgaan met relatieconflicten, of dat van invloed is op de duur van de relatie en wat het betekent voor hun welbevinden.

Uit een groep van bijna 2000 jongeren selecteerde ze 80 stellen die mee wilden doen aan een observatieonderzoek. Jongeren van ongeveer 15 jaar oud voerden samen met hun geliefde een reeks van interactietaken uit voor de camera. Een daarvan was het bediscusseren van relatieconflicten.

De stellen zijn de daarop volgende 2 jaar jaarlijks geobserveerd en konden ook meedoen met een nieuwe vriend of vriendin. Na 3 jaar werden ze nogmaals ondervraagd om te kijken wie er nog wel of niet meer bij elkaar waren.

Uit onderzoek onder volwassenen is bekend dat meer negatieve emoties van partners in een conflict, het uiten van boosheid of minachting, samengaat met meer depressieve gevoelens later. Volwassen partners die ondanks het conflict positieve emoties kunnen uitwisselen door bijvoorbeeld humor te gebruiken of affectie te tonen, hebben daarna minder last van somberheid.

Voor tienerrelatieruzies gaat dat laatste niet op. Niet alleen negatieve, maar ook positieve emoties van jongeren tijdens conflicten hangen samen met sombere gevoelens, zo blijkt uit het onderzoek van Thao Ha.

Overige conclusies:
* Sombere meisjes hebben kortere relaties, voor neerslachtige jongens geldt dat niet.
* Jongeren die gevraagd werden om op basis van een datingprofiel te kiezen voor een hypothetische partner, aantrekkelijkheid het belangrijkst vonden.
* Als tieners expliciet gevraagd wordt naar wat ze belangrijk vinden in een ideale partner dan blijkt dat die aantrekkelijk, aardig, eerlijk en betrouwbaar moet zijn.
* Na een jaar was de helft van de koppels nog bij elkaar; na 3 jaar was dat teruggelopen naar 5 à 10%

Lees ook:Geef niet je partner, maar je ouders de schuld van relatiesores
Lees ook:Hoeveel meer houden mannen van hun lichaam dan vrouwen?
Lees ook:Gothics zijn vaker depri
Lees ook:Mensen die altijd maar blij zijn, hebben plank voor de kop
Lees ook:In een goede relatie ruik je elkaars emoties

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>