Waarom u graag naar arrogante eikels kijkt

Neem nu al die Bekende Nederlanders die tot vervelens toe maar weer in panels verschijnen. En die te dom zijn om voor de duvel te dansen en dan toch gaan dansen, schaatsen, ja zelfs schoonspringen vanwege de aandacht die u hen telkens geeft door naar die TV-programma’s te kijken.

Onderzoek waarover is gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology werpt daar enig licht op. Proefpersonen werden door Amerikaanse wetenschappers aan aan een topografie-test gezet. Ze kregen in paren een blinde kaart van de USA en moesten samen steden benoemen. Het aloude Hallo Vakantieman/Frits Bom-spelletje dus.

Voorafgaand was gevraagd hoe ze hun eigen kwaliteiten inschatten en die van hun testpartner. Opvallend genoeg schatten mensen zichzelf veel te hoog in. Net zoals de meerderheid denkt beter dan gemiddeld auto te kunnen rijden, dachten de meeste proefpersonen bovengemiddeld te scoren met de blinde kaart van Amerika.

Nog opmerkelijker was dat mensen die hoog over zichzelf opgaven, door hun testpartner nog hoger werden aangeslagen. Ze werden zelfs vaak door hen in een leidinggevende rol geduwd.

Op een vragenlijst die de proefpersonen moesten invullen, kregen degenen met te hoge verwachtingen van zichzelf van hun testpartners veel krediet. Zo verdienen ze ‘veel respect’ en ‘veel bewondering’, alleen maar omdat ze hoog van de toren blazen.

Volgens de onderzoekers is onze voorkeur voor arrogante eikels ingegeven door de manier waarop we naar de wereld kijken. We moeten constant beslissingen nemen op basis van weinig informatie. Dus pakken we wat we pakken kunnen. Iemand die zegt dat hij goed is, zal dus wel erg goed zijn, denken we.

Totdat zo iemand van z’n voetstuk dondert natuurlijk. Dan zullen alle andere arrogante eikels deze gevallen ster ook ‘afslachten’. In die zin had Leon de Winter dus gelijk: apengedrag. Wie o wie zal de volgende ‘silverback’ zijn die van de apenrots aflazert?

Lees ook:Raar, maar waar: we hebben van onszelf geen idee hoe we eruit zien
Lees ook:Mensen die altijd maar blij zijn, hebben plank voor de kop
Lees ook:Schrijft u als eerste zijn naam op de kerstkaart of haar naam?
Lees ook:Zo vind je een man met het knuffel-gen
Lees ook:Oogcontact gaat je niet helpen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarom u graag naar arrogante eikels kijkt

  1. Aan de Zijlijn

    Estelle Cruijff wordt ‘toevallig’ uitsluitend en alleen verliefd op mannen van het Macho type met een dikke portemonnee. Daarbij is een groot geslachtsdeel leuk meegenomen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>