Biseksuelen blijven lang in de kast(en)

uit-de-kastDe samenleving lijkt mensen te dwingen tot kiezen om óf hetero óf homo te zijn. Het is he of ho en bi ligt lastig.

Biseksuele mannen en vrouwen blijven daardoor vaker in de kast dan homo’s of lesbiennes.

De helft van alle bi-mannen vertelt niemand over zijn geaardheid.

Ouders van biseksuelen weten het ook veel minder vaak dan ouders van homo’s en lesbiennes………

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Niet te ver uit de kast van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag is gepresenteerd.

Het SCP schat dat 6% van alle mannen en 16% van de vrouwen ‘enigszins of evenveel op de eigen sekse is gericht’. Deze definitie werd ook gehanteerd in de enquêtes die het SCP onder homo- en biseksuele mannen en vrouwen afnam.

De arbitraire definitie maakt het een lastige groep om te onderzoeken. “Hun geaardheid is ook niet altijd actueel”, zegt onderzoeker Saskia Keuzenkamp. “Als je een relatie hebt met een partner van het andere geslacht, valt biseksualiteit minder op.”

Biseksuelen stuiten op veel onbegrip. “Het wordt vaak gezien als een fase”, zegt Keuzenkamp. “Biseksuelen zouden niet kunnen kiezen, of erger nog, van twee walletjes eten.”

Ook worden ze vaak gezien als niet-monogame en op seks beluste mensen. Hierdoor kiezen veel biseksuelen ervoor om hun geaardheid voor zich te houden, helemaal in een samenleving die hen dwingt te kiezen tussen de labels hetero of homo.

Biseksualiteit komt vaker voor bij jonge vrouwen dan boven de 40. Keuzenkamp: “In sommige groepen is het misschien best een beetje modieus of sexy om bi te zijn, vooral in een omgeving waar men open staat voor seksuele diversiteit.”

Bij mannen ligt biseksualiteit een stuk moeilijker dan bij vrouwen, vooral als ze jong zijn. Mannen worden vaak al vroeg gedwongen om een keuze te maken: óf man, óf homo.

Lees ook:Veel moslims zijn stiekem homo
Lees ook:Bi-seksuelen komen moeilijker uit de kast dan homo’s en lesbo’s
Lees ook:Oogpupil verraadt of een man hetero of homo is
Lees ook:Utrecht heeft homofiele en lesbische stoplichten
Lees ook:Zoenende vrouwen op straat OK, zoenende mannen nou NEE

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>