Testosteronbommen zijn al macho’s in de baarmoeder

typischtestosteronItaliaanse mannen worden vaker dan Nederlandse mannen gezien als macho’s. Dat is immers cultureel bepaald?

Niet helemaal, stelt Aart de Kruif, hoogleraar in de verloskunde en voortplanting aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent…………

Op basis van zijn eigen en ander wetenschappelijk onderzoek, is De Kruif ervan overtuigd geraakt dat biologische factoren zoals hormonen, vaak een veel sterker effect hebben op gedrag dan sociologische of culturele factoren.

De Kruif: “Al voor zijn geboorte is bepaald of een man met een hoog of laag testosterongehalte door het leven zal gaan. Mannen met een hoog testosterongehalte hebben een hoger libido, zijn dominanter en hebben meer energie. Mannen met een lagere testosteron- concentratie zijn socialer en meer teamplayers.”

Als leek zou je kunnen zeggen: die eerste groep staat symbool voor de Italiaanse man, de tweede voor de Nederlandse man. Maar in hoeverre gaat dit op? Om dit te verklaren kijken wetenschappers volgens De Kruif onder andere naar de zogeheten 2D:4D-verhouding, ofwel de verhouding tussen de lengte van de wijsvinger en de ringvinger.

“Dit is een maat voor de hoeveelheid testosteron waarmee een foetus in de baarmoeder in aanraking is geweest. Hoe lager deze verhouding, dus hoe groter het verschil in lengte, hoe meer testosteron er tijdens het foetale leven aanwezig is geweest”, aldus De Kruif.

Het volgende fragment is afkomstig uit het boek ‘Typisch testosteron’ van De Kruif, dat vandaag verschijnt:

Hoe noordelijker men komt, hoe kleiner het verschil tussen de 2D en 4D. Sommige onderzoekers hebben geopperd dat een en ander mogelijk gerelateerd zou zijn aan het economische succes van een land en aan cultuurverschillen die bijvoorbeeld te maken hebben met de omgang van mannen met vrouwen.

De 2D:4D-verhouding, of anders gesteld de hoeveelheid testosteron die al in de baarmoeder aanwezig is geweest, zou dan een gedeeltelijke verklaring kunnen zijn voor de verschillen die er tussen bepaalde landen bestaan. Meer onderzoek op dit vlak is echter nodig.

‘Typisch testosteron’. De grote invloed van een hormoon op het gedrag van mannen én vrouwen, Paperback, Uitgeverij Lias, ISBN 978 90 8803 011 6, Prijs: € 18,95 (€ 12,95 voor het eBook)

Lees ook:Mannen met even grote wijs- als ringvinger zijn het aardigste
Lees ook:Ringvinger verraadt ‘s mans libido (en nog veel meer)
Lees ook:Nieuw vinger-onderzoek bewijst: vreemdgaan is van handen af te lezen
Lees ook:Vaderschap laat testosteronspiegel dalen
Lees ook:‘Foute mannen herken je aan lange ringvinger’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>