Een empatische man: daar wordt een vrouw pas gelukkig van!

Een man die de pijn van zijn vrouw voelt of in ieder geval probeert om deze te voelen, maakt zijn vrouw gelukkig………….

Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Family Psychology. Ze baseren hun conclusies op experimenten met 156 heteroseksuele stellen deel, die gemiddeld 3,5 jaar bij elkaar waren.

De onderzoekers gaven de proefpersonen de opdracht om in enkele zinnen een gebeurtenis te beschrijven waarbij ze een frustrerende, teleurstellende of verontrustende aanvaring met hun partner hadden gehad. Ook moesten ze aangeven hoe ze zich daarbij voelden.

Daarna werden de partners bij elkaar gezet en luisterden ze naar elkaars verklaring, terwijl dit gefilmd werd. Vervolgens kregen de stellen de opdracht om gedurende 10 minuten over het incident te spreken met als doel elkaar beter te begrijpen.

Daarna moesten ze de opnames bekijken met de opdracht: aangeven hoe ze zichzelf op verschillende momenten tijdens het gesprek voelden en hoe ze dachten dat hun partner zich voelde.

Vrouwen die dachten dat hun man tijdens het gesprek ook een beetje overstuur was, waren veel tevredener over hun relatie dan vrouwen die dachten dat hun man tijdens het gesprek gelukkig was. Wanneer de mannen dachten dat hun vrouw boos of overstuur was dan waren de vrouwen gelukkiger, maar de mannen niet.

“Het kan zijn dat een vrouw die denkt dat haar man overstuur is dat ziet als een investering in en betrokkenheid bij de relatie,” vertelt onderzoeker Shiri Cohen. Voor een man is dat anders. Hij ziet meeleven met een verdrietige of boze vrouw mogelijk eerder als een bedreiging voor de relatie.

Stellen kunnen volgens de onderzoekers hun voordeel doen met deze studie. Hoe meer mannen en vrouwen met elkaar meeleven, hoe gelukkiger ze zijn.

Lees ook:Net getrouwd en nu al spijt: het overkomt 1 op de 5
Lees ook:Jaloezie verblindt haar letterlijk
Lees ook:Geluk moet je niet zoeken, laat het jou vinden
Lees ook:Doe aan ‘kwalitijd’ samen met een bevriend stel
Lees ook:Schrijft u als eerste zijn naam op de kerstkaart of haar naam?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>