Creatievelingen belazeren de kluit vaker

Mensen die een creatief beroep of bestaan hebben bedriegen de boel vaker dan ambtenaren, wetenschappers of mensen uit de retail.

Dit heeft te maken met hun creatieve wijze om ook smoezen en uitvluchten te verzinnen.

Zij zullen namelijk vaker de zinsnede: “Ja maar ik kan het uitleggen” bezigen.

Het bedriegen behelst niet alleen vreemdgaan in de ralationele sfeer, maar ook het oplossingen bedenken c.q. beslissingen nemen op de werkvloer……..

Zo blijkt uit een onderzoek van Harvard University onder 97 studenten.

De studenten moesten een vragenlijst invullen en werden betaald voor elk goed antwoord. Nadat ze de test op kladpapier invulden, moesten ze de antwoorden overschrijven op een standaard invulblad.

De onderzoekers vertelden dat de correcte antwoorden daarop ‘per ongeluk’ lichter gekleurd waren.  Wanneer beide versies van de test vergeleken werden, bleek dat de creatievelingen meer geneigd waren om vals te spelen en hun antwoorden te veranderen.

“Doordat ze in staat zijn om hun onethische acties op een originele manier te rechtvaardigen, krijgen creatievelingen het gevoel dat ze de vrijheid hebben om anderen te bedriegen”, aldus onderzoeksleidster Francesca Gino . “Zeker als er sprake is van een financieel voordeel, aarzelen ze niet om bedrog te plegen.”

Volgens de psychologen verzinnen creatievelingen voor zowel zichzelf als voor anderen creatievere uitvluchten voor ethische dillemma’s.

Lees ook:Mannen: ook al heb je het gedaan, krijg je nog de schuld
Lees ook:Taalgebruik verraadt de innigheid van de relatie
Lees ook:Een handvol vrienden trekken we en elke verkering kost ons er 2
Lees ook:Té mooie vrouwen in media zijn slecht voor zelfbeeld vrouwen én mannen
Lees ook:Mannen denken al gauw een filmsterren-uiterlijk te hebben

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>