Hoge vrouwenstemmen en lage mannenstemmen voorspellen overspel

“Hoe aantrekkelijker de stem, dat is hoog voor een vrouw en laag voor een man, hoe groter de kans is dat hij of zij vreemd zal gaan. Ontrouw heeft namelijk een grote emotionele impact, financiële gevolgen en haalt gezinnen uit elkaar”……

Aldus psychologe Jillian O’Connor in een studie die gepubliceerd is in het online tijdschrift ‘Evolutionary Psychology’ en die het verband tussen ontrouw en stemhoogte aantoont.

De onderzoekers vroegen aan deelnemers om naar 2 versies van een mannelijke en een vrouwelijke stem te luisteren. Deze werden gemanipuleerd om zowel hoger als lager te klinken. Vervolgens moesten de deelnemers aangeven welke ze zouden verdenken van overspel. Hoge vrouwenstemmen en lage mannenstemmen werden in dit verband als ‘minder betrouwbaar’ ervaren.

Professor David Feiberg: “De reden waarom stemtoon de waarneming van bedrog beïnvloedt, komt waarschijnlijk door het verband tussen hoogte, hormonen en ontrouw. Mannen met veel testosteron hebben lagere stemmen, vrouwen met een hoog niveau van oestrogeen spreken met een hoge stem.”

Jillian O’Connor: ”Dit suggereert dat we door een evolutionair proces hebben geleerd partners te vermijden die ontrouw kunnen zijn, als een beschermingsmechanisme. Een hoog niveau van hormonen staat in verband met overspelig gedrag. Deze bevindingen geven aan dat mensen dit beseffen en dat ze dit kunnen gebruiken in hun zoektocht naar een trouwe partner.”

Er valt heel veel in iemands stem te horen, volgens de diverse wetenschappelijke onderzoeken.  Zo herkennen vrouwen aan hoge stemmen van andere vrouwen hun liefdesrivales, terwijl ook bewezen is dat als een vrouw een man bewust probeert te verleiden ze juist een diepe stem gebruikt. Voorts blijkt dat een mannenstem een indicatie is voor zijn kracht en dat homo’s en lesbo’s te herkennen zijn aan de manier waarop ze hun klinkers uitspreken.

Tenslotte bleek uit onderzoek van de universiteit van Aberdeen dat vrouwen met hoge stemmen (oestrogeenrijk) vallen op mannen met diepe stemmen (testosteronrijk). Wat een wandelende vaten hormonen zijn wij mensen toch!

Lees ook:Praat tegen de man van je dromen met een hoog, maar niet schel stemgeluid!
Lees ook:Mannen met lage stemmen
Lees ook:Vrouwen met hoog stemgeluid vallen op type bas of bariton
Lees ook:Vruchtbare vrouwen vallen op diepe mannenstemmen
Lees ook:Zowel mannelijke als vrouwelijke leiders kunnen het beste een lage stem hebben

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>