Sorry zeggen wordt zwaar overschat

Vrouwen zeggen vaker sorry dan mannen.

En een excuus horen is voor een vrouw ook weldadiger dan voor een man. Dat is al aangetoond.

Maar sorry wordt tegenwoordig wel erg gemakkelijk geroepen en ik denk dat het daardoor komt dat het vaak niet echt werkt. ‘O, sorry hoor’, maakt op mij ook weinig indruk.

Het wemelt zogezegd van de excuustruzen en excuusguzen. Excuses helpen nauwelijks om beschadigde relaties te herstellen, ook al denken mensen vaak dat ze zich beter zullen voelen door een verontschuldiging van de ander………………

Dat laatste schrijven onderzoekers van de Erasmus Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Psychological Science’.

“De verwachting dat excuses ons een beter gevoel geven en ons slechte dingen doen vergeten, is overschat”, verklaart hoofdonderzoeker David DeCremer in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American. “Vooral wanneer het gaat over de financiële crisis en om fraude is er een roep om verontschuldigingen. We lijken steeds meer in een excuuscultuur te leven.”

De wetenschappers kwamen tot hun stelling tijdens een experiment waarbij proefpersonen ten onrechte geld verloren. De deelnemers kregen de keuze om €10,- te houden of aan een partner te geven, die het geld zou verdriedubbelen en de helft zou teruggeven.

Als ze voor de laatste optie kozen, kregen ze niet het beloofde bedrag terug maar slechts €5,- Sommigen kregen daarbij ook een excuusbriefje. Anderen moesten zich alleen voorstellen dat ze excuses kregen van de persoon die het geld zou verdrievoudigen.

Het bleek dat de mensen die zich het excuus hadden ingebeeld, veel meer waarde hechtten aan de verontschuldiging dan de proefpersonen die daadwerkelijk een excuusbriefje hadden gekregen.

Dit suggereert dat mensen de impact van een excuus vaak overschatten. Wel benadrukken ze dat de waarde van excuses in het gewone leven ook wordt beïnvloed door andere factoren, zoals oprechtheid en compensatie.

Lees ook:Vrouwen zeggen veel vaker sorry dan mannen
Lees ook:Raar, maar waar: we hebben van onszelf geen idee hoe we eruit zien
Lees ook:We worden niet leuker van voorspoed
Lees ook:Onaantrekkelijke gezichten worden beter onthouden dan knappe smoeltjes
Lees ook:Slecht nieuws komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>