Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit

Wanneer verliefde mensen staren naar een foto van hun geliefde, vertonen ze bijna geen activiteit in hun grote hersenen meer.

Vooral delen van het brein die belangrijk zijn bij het beoordelen van andere mensen worden uitgeschakeld………….

Dat melden wetenschappers van het University College London in het online wetenschappelijk tijdschrift PloS One.

Volgens de onderzoekers suggereren hun bevindingen dat liefde echt ‘blind’ maakt. “Passionele romantische liefde wordt meestal geactiveerd door visuele input en zorgt voor een allesoverheersende en gedesoriënteerde staat”, verklaart hoofdonderzoeker Semir Zeki op nieuwssite Physorg.com.

Tijdens hun onderzoek werden 24 proefpersonen geconfronteerd met een foto van hun romantische liefde en enkele foto’s van andere vrienden. Vervolgens werd er een hersenscan gemaakt van de deelnemers. Het aantal mannen en vrouwen onder de proefpersonen was gelijk verdeeld. Verder waren 6 van de 24 homoseksueel.

Er werd een specifiek patroon van hersengebieden actief als de proefpersonen keken naar hun geliefde. Vooral de zogenaamde beloningsgebieden waarin dopamine wordt afgegeven, vertoonden veel activiteit. Wanneer de deelnemers keken naar foto’s van ‘gewone’ vrienden werden deze hersengebieden niet geactiveerd.

Het proces dat in het brein wordt ontketend door de aanblik van de geliefde, verliep bij mannen, vrouwen, homoseksuelen en heteroseksuelen hetzelfde. Ook werden bij alle proefpersonen dezelfde hersengebieden gedeactiveerd.

“Ook uit eerdere studies is al gebleken dat er bij het kijken naar je geliefde een patroon in je brein wordt geactiveerd dat beperkt blijft tot een paar hersengebieden met veel connecties”, aldus Zeki.

Lees ook:Waar zit liefde en waar begint seks?
Lees ook:Verliefdheid is net als een verslaving
Lees ook:De dunne lijn tussen liefde en haat
Lees ook:Gestresste mannen willen actie, gestresste vrouwen worden lui
Lees ook:What is Love? MRI vindt ‘plek van de liefde’ in onze hersenpan!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit

  1. Pingback: Hoe verliefdheid liefde wordt. Of niet | Relatie

  2. Pingback: Verliefde man heeft 82 tattoos van Julia Roberts op zijn lijf | Relatie

  3. Pingback: De roze bril: hou em zo lang mogelijk op je neus! | Relatie

  4. Pingback: Verliefdheid maakt echt blind: Estelle heeft niks gezien | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>