Meisjes met jongere broers blijven langer maagd

Er hangt veel af van waar je wiegje heeft gestaan, zegt men vaak.

Maar er blijkt ook veel af te hangen van wie er allemaal nog meer in dat wiegje hebben gelegen.

Recent onderzoek wees uit dat vrouwen die zussen hebben een socialer en stabieler leven hebben.

Een net gepubliceerde studie toont aan dat vrouwen met broers hun maagdelijkheid langer bewaren.

En vooral als er sprake is van jongere broertjes………

Dat blijkt uit een onderzoek van The University of Western Australia, Perth, onder 273 mensen. Ze verzamelden daartoe de gegevens van 197 vrouwen en 76 mannen tussen de 18 en 75 jaar.

Alle proefpersonen – op 10 na – hadden broers of zussen. Het bleek al snel dat een jonger broertje of oudere broer elk op hun eigen manier grote invloed hebben op de zus.

Wanneer een meisje oudere broers heeft, dan menstrueert ze gemiddeld pas een jaar later dan normaal. Jongere broers zorgen er op hun beurt voor dat een meisje gemiddeld een jaar langer wacht met seks.

Het was bekend dat broers invloed hebben op hun zussen, maar de wetenschappers wilden weten of dat ook gold voor de vruchtbaarheid van de meisjes.

Wetenschappers denken wel te weten hoe ze de onderzoeksresultaten kunnen verklaren. De oudere zus voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere broertjes en neemt vaak een deel van de zorg op zich.

Daardoor komt haar seksleven op een laag pitje te staan en duurt het langer voor zij voor het eerst met een man het bed deelt. Het effect van de oudere broers heeft misschien te maken met hormonen of het feit dat meisjes met een oudere broer anders worden behandeld.

Volgens de onderzoekers maakt het niet uit hoeveel jaar een broer jonger of ouder is. Of er nu sprake is van een leeftijdsverschil van 10 of 2 jaar: het effect blijft hetzelfde. Uit het onderzoek blijkt ook dat broers geen invloed hebben op het aantal kinderen dat hun zus krijgt.

Ook de leeftijd waarop zij die kinderen baart, wordt door de gezinssituatie niet beïnvloed. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de hedendaagse vrouw zich sterk onafhankelijk voelt als ze eenmaal het huis uit is. Ze schudt de eventuele invloeden van haar broers al snel van zich af.

“Dit onderzoek helpt ons om te begrijpen hoe de opbouw van een familie de ontwikkeling beïnvloedt,” meent onderzoekster Fritha Milne. Uit nader onderzoek moet blijken waarom en hoe broers de ontwikkeling van hun zussen mede bepalen.

Lees ook:Grote broer is de ergste pestkop
Lees ook:Heb je een zus? Zij maakt het verschil!
Lees ook:Tienerzwangerschappen werken aanstekelijk onder zussen
Lees ook:Veel broers boven je? Grote kans dat je homo bent!
Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>