We worden niet leuker van voorspoed

Mensen die het goed gaat, worden als gevolg daarvan zelfzuchtiger en zijn minder snel geneigd om te delen..

In tijden van voorspoed zijn we meer op onze eigen verlangens gericht…….

Zo blijkt uit onderzoek van de University of New South Wales, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Social Psychology.

Zij lieten enkele tientallen proefpersonen een test maken waarmee zogenaamd hun denkvermogen werd gemeten. In werkelijkheid was de test nep, de uitslag werd verzonnen om de stemming van de deelnemers te beïnvloeden.

De helft van de proefpersonen kreeg te horen dat ze uitstekend hadden gepresteerd om hen een goed gevoel te geven. De andere deelnemers kregen een teleurstellende uitslag voor hun neus, zodat ze enigszins neergeslagen werden.

Vervolgens reikten de onderzoekers aan alle deelnemers 10 loten uit. Ze kregen de mogelijkheid om alle loten zelf te houden of enkele weg te geven. Al snel bleek dat de ‘voorspoedige’ mensen vaker geneigd waren om alle loten zelf te houden dan de mensen die waren teleurgesteld.

Later voerden de onderzoekers hetzelfde experiment nog eens uit. Alleen werd de stemming van mensen nu beïnvloed door een droevige of een opbeurende film. Het resultaat was hetzelfde. Wederom bleken ‘opgebeurde’ mensen minder snel geneigd om hun loterijtickets weg te geven dan mensen in een negatieve stemming.

Negatieve gevoelens zouden ervoor zorgen dat mensen meer aandacht hebben voor hun omgeving.

“Een positief gevoel is in feite een evolutionair signaal dat mensen ervan op de hoogte stelt dat de situatie veilig en niet bedreigend is”, verklaart hoofdonderzoeker Joe Forgas in het Britse tijdschrift New Scientist.

Dit moedigt mensen volgens Forgas aan om meer van hun eigen gedachten en voorkeuren uit te gaan, waardoor ze zelfzuchtiger worden.

“Een negatieve stemming produceert daarentegen juist een denkstijl die meer waakzaam en attent is, waardoor er meer aandacht is voor de behoeften van de directe omgeving”, aldus Forgas.

 

Lees ook:In gevaarlijke situaties kiezen mensen een man als leider
Lees ook:Van janken bij een film kan je stemming enorm opknappen
Lees ook:Mannen volgen de stemming van hun vrouw; vrouwen doen juist het omgekeerde
Lees ook:Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit
Lees ook:De wetenschap achter een (on-) gelukkig huwelijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>