Singles worden vaker dement dan gehuwden

Mensen die op middelbare leeftijd alleen leven in plaats van met een partner, lopen meer kans om dement te worden dan stellen………

Zo blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute onder 2000 mannen en vrouwen, 2 decennia toen zij 50 jaar waren en dit jaar opnieuw.

Ze keken naar de burgerlijke staat en voerden genetische testen uit om te kijken of ze het gen ApoE4 bij zich droegen, dat een rol speelt bij dement worden.

Degenen die op middelbare leeftijd alleen wonen, bleken 2x zo veel kans op dementie te hebben dan mensen met een partner.

Weduwnaars en weduwen bleken zelfs 3x zo vaak de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Mensen met het ApoE4-gen en die ook nog hun partner hadden verloren en alleen bleven, liepen de allermeeste kans op dementie.

De leider van het onderzoeksteam Dr Krister Hakannson vertelt dat de resultaten belangrijk zijn voor dementie-preventie en de opvang van alleengaande ouderen.

Engelse onderzoekers benadrukken echter dat alleenstaanden zich geen zorgen hoeven te maken.

Dr Susanne Sorensen van de Alzheimer’s Society in het British Medical Journal: “Er zijn heel veel andere manieren om het risico op dementie te verkleinen.”

Meer info: Alzheimer Nederland

Lees ook:Mannen zijn eerder ‘een beetje dom’ dan vrouwen
Lees ook:‘Super agers’: tussen de oren blijven ze 20′ers
Lees ook:Door als midlifer veel te bewegen verklein je het risico op Alzheimer
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:Mannen veel vaker eenzaam dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>