Echte liefde zit in het DNA (en dat kun je ruiken)

Bij DNA-onderzoek denk je aan de televisieserie CSI of aan een vaderschapstest.

Maar het geeft niet alleen uitsluitsel bij misdaad en het al of niet de vader zijn van een kind.

Het zou weleens zo kunnen zijn dat er DNA-klinieken komen om te bepalen of 2 mensen met elkaar moeten trouwen of niet……..

Braziliaanse wetenschappers hebben genetisch materiaal onderzocht van 90 echtparen én van 152 man-vrouwstellen die totaal geen liefdes- of seksrelatie met elkaar hebben.

Nu blijkt dat de genen, die een deel van het immuunsysteem sturen, bij de gehuwden onderling sterk verschillen.

Bij de niet-liefdesparen waren de DNA-verschillen tussen man en vrouw aanzienlijk kleiner. M.a.w.: meer verschil in genen, geeft een grotere kans op een relatie.

Een ingebouwd mechanisme stuurt dus onze seksuele aantrekking met als doel: meer genetische variati voor gezonder nageslacht.

“Het is verleidelijk om te denken dat mensen hun partners kiezen op basis van overeenkomsten, maar ons onderzoek toont aan dat het juist de onderlinge verschillen zijn die een man en een vrouw naar elkaar toe doen trekken. Vanwege de biologische drang naar gezonde kinderen”, aldus professor Maria da Graca Bicalho van de universiteit van Parana in Brazilië.

De bedoelde genen behoren tot een complex dat de immuniteit bepaalt (MHC), maar bepalen ook hoe iemand ruikt, middels zijn zogenaamde feromonen. En op die lijflucht gaan we onwillekeurig op zoek.

“Feromonen spelen een cruciale rol binnen sociaal gedrag van zoogdieren. Bij mensen is het een bijzonder complex gegeven waar meer nog meer onderzoek naar gedaan moet worden”, aldus professor Bicalho, in The Independent.

Eerdere onderzoeken toonden reeds dat geur in de liefde essentieel is. Bij tests waarbij personen de lekkerste lichaamsgeur van een reeks potentiële partners moesten rangschikken, bleken de meest aantrekkelijke die van de genetisch meest geschikte. En zulke paren zullen dan niet alleen gelukkig zijn in hun liefde, maar ook een gezond gezin produceren.

Lees ook:Geliefden lijken op elkaar qua DNA
Lees ook:Mens & hond vinden elkaar aardig vanwege dezelfde genen
Lees ook:Vriend(inn)en vormen eigenlijk de familie die je zelf kiest
Lees ook:Holocaust- en andere trauma’s zijn erfelijk
Lees ook:‘Homoseksualiteit is bij mannen genetisch bepaald’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Echte liefde zit in het DNA (en dat kun je ruiken)

  1. Pingback: Wat communiceer je nu met je luchtje? | Relatie

  2. Pingback: TV-tip: biedt DNA-daten de oplossing voor zoekende singles? | Relatie

  3. Pingback: Opwindende geuren uit het euh…… keukenkastje | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>